Vil du vite mer om montering av solcelleanlegg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva montering av solcelleanlegg innebærer, hvor mye det koster, hvor du kan hente pengestøtte, og mye mer. Visste du at Enova gir støtte ved profesjonell montering av solcelleanlegg? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på å montere solcelleanlegg, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Montering av solcellepanel må alltid gjøres av profesjonelle aktører. Dette er med andre ord ikke noe du kan begi deg ut på selv, med mindre du har kompetanse til det. Hvor omfattende monteringen blir, kommer helt an på hvilket type solcelleanlegg du ønsker og hvilket type tak du har. De ulike type solpanelene som finnes kan du lese mer om i seksjonen “Varianter av solpanel”. Først skal vi kort se på den vanligste monteringsmåten, slik at du får et bedre grep om hva montørene gjør:
Solcellepanel skal alltid monteres på en mindre konstruksjon som skaper et lite mellomrom mellom panelet og selve taket. Dette er for å skape luftrom, men også for å minske fare for skade og brann. Dersom taket ikke har riktig vinkel (for eksempel ved flatt tak), plasseres panelet på et litt større stativ. I begge tilfeller skal solcellepanelet sitte godt fast, og det skal ikke være mulig å flytte på det uten at man skrur det løst. Solcellepanelet bør også installeres med koblingsboksen vendt opp, og helst bør det kunne skjermes for vær og vind.
Dersom du ønsker å montere solcelleanlegget ditt på frittstående konstruksjoner, må det stå på en solid base som ikke påvirkes av kraftig vind. Det vanligste er da at man plasserer solpanelet på et stativ av stål eller aluminium. Med frittstående anlegg kan man også justere vinkelen eller retningen til solcelleanlegget.
Kablene som festes i solcellepanelet må være UV-bestandige og beregnet for utendørsbruk, og det bør også brukes det man kaller “svanehals” for å unngå at vann kommer inn i koblingsboksen. Dette gjelder spesielt om kablene må gjennom en vegg.
Når det gjelder montering av solpanel på båt eller bobil, skal det følge med instruksjoner som ikke etterlater rom for usikkerhet rundt monteringen. Blir du likevel usikker, kan du gjerne ta kontakt med firmaet du kjøpte solpanelet hos.
Et helt solcelleanlegg til en privatbolig eller hytte vil koste mellom 150.000 og 250.000 kroner. Prissjiktet inkluderer både paneler og monteringen. Dersom du bare monterer ett enkelt solpanel, koster det langt mindre enn det oppgitte prissjiktet vårt, da dette vanligvis ikke blir dyrere enn et par tusenlapper. Til gjengjeld produserer det mye mindre strøm. Et helt anlegg koster derimot en del mer, men til gjengjeld produserer større anlegg mer strøm.
Hvilket panel du velger, kan påvirke prisen. De to variantene som er mest populære på det norske markedet er solcelletakstein og solcellepanel. Solcelletakstein koster gjerne mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter, inkludert montering, mens solcellepanel koster omtrent 2.500 til 4.000 per kvadratmeter. Vi skal se nærmere på disse variantene lengre ned i guiden.
Når du skaffer deg et solcelleanlegg, vil en stor del av prisen være utgifter til montering. Hvor mye montering koster totalt, kommer an på mange faktorer. Timepris er en stor påvirkning, og kan variere fra montør til montør. Fastprisen kan også ha stor påvirkningskraft; om fastprisen er litt høy, er ofte timeprisen litt lavere, og omvendt.
Antall timer montørene må bruke på installasjonen påvirker nok prisen mest, og det kan komme komplikasjoner som gjør at de må jobbe lengre enn planlagt. Det kan for eksempel være ekstra sikkerhetstiltak som må til for at de skal kunne jobbe trygt på taket ditt. En annen ting som montørene ikke kan forutse, er om taket ditt har råte. I slike tilfeller må de gjerne fikse det først, for å sikre at solpanelene står godt og at montørene kan jobbe trygt.
Enova er et statlig eid foretak som styres av Klima- og miljødepartementet. De har som mål at Norge skal bli et mer bærekraftig land, og støtter derfor både privatpersoner og bedrifter med diverse tiltak som er miljøvennlige og bærekraftige. Dette vil si at du kan få pengestøtte for å blant annet installere solcelleanlegg.
Når det kommer til solcelleteknologi, støtter de privatpersoner med inntil 32.500 kroner. Det er ikke dermed sagt at du er garantert nøyaktig 32.500 kroner - den endelige summen kommer an på blant annet størrelsen på anlegget ditt, samt hvor mye strøm det genererer. Basisstøtten er på 7.500 kroner, og støtten øker med kapasiteten til anlegget ditt.
Her kommer en kort oversikt over Enovas krav til støtte:
Norge er kjent for somre hvor solen står opp tidlig og går ned sent, noe som høres attraktivt ut for de som ønsker å benytte solcelleteknologi. Samtidig er vintrene her lange og mørke, noe som kan gjøre at man stusser på om investeringen er verdt det. Så hva er egentlig svaret?
Svaret er at det kommer an på mer enn bare hvor mye sol som skinner i en gitt årstid. For eksempel kan sommeren være preget av en overskyet himmel i noen deler av landet, og i andre steder kan vinterens sol skape gjenskinn i snøen slik at solpanelet får større effekt. Det har også blitt gjort forskning som viser til at solcellepaneler fungerer ekstra godt når det er kjølig ute. Konklusjonen er at norske forhold fungerer godt for solceller, såfremt andre forutsetninger også ligger til rette for det.
Annet enn årstider, så er nemlig også selve plasseringen viktig. Sydvendte tak er den ideelle posisjonen for solceller, men du må også tenke på hvorvidt du har høye fjell eller bygninger rundt deg som skaper skygger på taket ditt og dermed påvirker hvor mange solceller det egentlig er gunstig å ha.
I de aller fleste tilfeller er det ikke spesielle lovverk rundt montering av solpaneler, men enkelte kommuner kan ha egne regler. Som oftest vil det bare si at du må søke om tillatelse før du setter i gang monteringsprosessen. Dersom du bor i et eldre hus eller på en fredet eiendom, kan det være helt egne regler du må ta hensyn til. Hus med flate tak kan også ha egne regelverk. Vi anbefaler deg å sjekke din kommunes hjemmeside, eller kontakte dem direkte dersom de ikke har spesifikk informasjon rundt montering av solpaneler.
Montering på bobiler, båter og campingvogner krever ikke tillatelse fra noen kommuner.
Interesse og etterspørsel på solcelleteknologi har vokst til nye høyder de siste tiårene, og det har derfor også dukket opp en del nye og spennende produkter og løsninger på markedet. Vi skal nå kort se på noen relevante varianter av solcelleteknologi som kan være av interesse for deg.
Dette er den mest vanlige, og kanskje den du er mest kjent med. Vanlige solcellepanel er store og blå, og kan monteres på de fleste overflater som tar til seg mye sollys. Det vanligste er nok å montere de på tak, men det er også mulig å montere solcellepanel på for eksempel stein som er på eiendommen din, eller på påler som settes i bakken.
Solcelletakstein er solceller som er integrert i takstein. Det vil si at solcellepanelet ser ut som alminnelig takstein. På grunn av dette har solcelletakstein økt i popularitet, selv om det produserer litt mindre strøm enn de vanlige solcellepanelene.
Dette er en ny type solcelleteknologi på markedet, som i hovedsak produseres av Tesla. Det er solceller i form av fliser som kan legges på allerede eksisterende tak, med den positive siden at det ser ut som alminnelig takstein.
Denne typen solcellepanel er mest brukt på båter og bobiler. Den tåler nemlig å bøyes der det må til, og krever dermed ikke en helt flat overflate for å kunne yte godt.
Denne varianten av solcellepanelet kan ikke produsere strøm, men den produserer varme. Det gjør den til et bedre valg til for eksempel sommerhytta, hvor man kanskje ikke har like mye behov for strøm, men fremdeles ønsker varmt vann i vasken og i dusjen.
Nå kommer det kanskje viktigste spørsmålet man stiller seg når det kommer til montering: kan man gjøre det selv? Det helt korte svaret er nei. Du må ha en del teknisk kompetanse for å kunne installere et solcelleanlegg, spesielt når det kommer til el-installasjonsdelen av monteringen. Om du ikke har riktig kompetanse, kan du rett og slett risikere brann eller ødeleggelse av taket, og mange forsikringer gjelder heller ikke for installasjoner som ikke er gjort av profesjonelle.
Det er likevel noe forarbeid du kan ta for deg på egenhånd, utenom selve letingen etter riktig leverandør og montør. For eksempel kan du ta en vurdering over hvor skyggene treffer taket ditt i løpet av en hel dag, slik at du får en idé over hvor solpanelene kan plasseres, samt hvor mange det er hensiktsmessig for deg å kjøpe inn. Det kan være at du har et tre som skygger for en større del av taket, og det kan være en idé å vurdere om du skal kutte av deler av treet, eller hele treet.
Når det kommer til vurdering av hvor solen treffer taket ditt, kan vi anbefale deg å kontakte et firma direkte for gratis befaring. På den måten kan du også få en prisantydning, helt uforpliktende.
Det er også viktig at du tar en vurdering over tilstanden til taket ditt. Om du har et gammelt tak som snart bør byttes, er det ikke hensiktsmessig å installere vanlige solcellepanel. Det kan i stedet være mer lønnsomt at du kjøper solcelletakstein, slik at du får både nytt tak og solceller i samme slengen.
Montering av solcelleteknologi på bobil og båt er noe enklere, og det er mulig å installere disse på egenhånd. Om du er veldig usikker på hvordan det gjøres, kan det være lurt å ta kontakt med en profesjonell.
Selg overflødig strøm: Montering av solcelleanlegg kan bli en dyr investering for de fleste, og det er derfor greit å vite at det er mulig å tjene inn igjen det du bruker på anlegget. Ikke bare fører anlegget til at du får billigere strøm på sikt, men mange strømleverandører har det man kaller plusskundeavtale. Plusskundeavtale vil si at man har muligheten til å selge deler av strømmen man produserer, om man skulle produsere mer enn man bruker selv. Dette er en spesielt god løsning, siden det enda ikke har kommet gode løsninger på markedet for oppbevaring av overflødig strøm man produserer. Det er ikke dermed sagt at du bør kjøpe inn et ekstra stort anlegg i håp om å tjene mye på strøm du ikke benytter. Strømleverandører er ikke pliktige til å kjøpe strømmen din, og det lønner seg sjeldent med overproduksjon. Tenk heller på det som et fint pluss i tilfelle du ender opp med å produsere mer strøm i en kortere periode, som for eksempel om sommeren, når man generelt sett ikke bruker mye strøm.
Vær taktisk med bruk av strømmen: Vi kan råde deg til å holde et øye med ditt eget strømforbruk, spesielt i begynnelsen. Solpanel produserer gjerne mest strøm midt på dagen, når solen er på sitt sterkeste. I de timene kan det lønne seg at du setter i gang husholdningsartikler som krever en del energi. Eksempler på gjenstander som bruker mye energi er oppvaskmaskiner og tørketromler. På den måten kan du spare strømregningen, og bruke solcellepanelet til de tyngste oppgavene!
Verdifull investering: Selv om både solpanelene og monteringen er kostbar og kan virke som en økonomisk risiko, så er det en type investering som gjør godt for både klimaet og strømregningen din - det er vel kanskje spesielt attraktivt nå som strømprisene stadig beveger seg oppover. Du har til og med muligheten til å få tilbake en del av pengene, om det så er gjennom Enova eller salg av egenprodusert strøm. Det er rett og slett den typen investering som kan bli vel verdt det, og en som man trolig ikke vil angre på!
Ønsker du pristilbud på å montere solcelleanlegg, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg