Vil du vite mer om solcelletakstein? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solceller og solcelletakstein, inkludert hva du kan få i økonomisk støtte når du installerer solceller, hva som finnes på markedet, og mye mer. Visste du at det kalde nordiske været er perfekt for solcelleteknologi? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solcelletakstein, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Solcelletakstein er en av de to vanligste typene av solpanel, hvor solcellene allerede er integrert i taksteinen. Integrerte solceller er ikke spesielt synlige og ser ut som svarte taksteiner - noe som gjør at taket ditt vil se ut som andre alminnelige tak i området. Det er rett og slett en svært elegant og diskré måte for deg å benytte solenergi, og i tillegg er det kanskje en av de beste måtene du kan gjøre det på.
Nettopp hvor solceller monteres har mye å si for hvorvidt de i det hele tatt vil produsere strøm, og sørvendte taket er for mange en av de mest optimale plasseringene for solceller.
Du er kanskje litt kjent med hvordan solceller fanger opp sol, men vi skal likevel kort se på hvordan det hele fungerer. Solceller konverterer sollys til energi, som igjen gir strøm. Altså; sollyset setter i gang en bevegelse i elektronene som er i solcellen, og der begynner strømproduksjonen. Det man kaller en vekselretter, eller inverter, konverterer energien til strøm som du kan bruke i boligen.
Generelt sett produserer solcelletakstein litt mindre strøm enn vanlige solpanel, siden effekten svekkes noe av at det er integrert i takstein, men du kan samtidig dekke et større område på taket med solcelletakstein enn du kanskje får til med solpanel som plasseres på allerede eksisterende tak.
Solcelletakstein er en type integrert solcelleteknologi, som vil si at solcellen og taksteinen på en måte blir en og samme gjenstand. På grunn av dette kan solcelletakstein kun legges der det ikke allerede er tak. Vanlige solceller kan monteres på eksisterende tak, men dersom du planlegger å bytte tak i nærmeste fremtid eller har et byggprosjekt hvor taket ikke er lagt enda, kan det lønne seg å velge alternativet som gir både solcelleenergi og tak over hodet.
Solcelletakstein koster vanligvis rundt 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter, inkludert merverdiavgift, montering og el-installasjon. Beregningen vår inkluderer ikke eventuell støtte du kan få fra det statlige organet Enova, da dette varierer ut i fra størrelse og kapasitet på hele solcelleanlegget. Mer om Enova finner du i seksjonen om statsstøtte eller i vår egne komplette guide om Enova sin støtte til solceller.
Vi anbefaler at du ikke kun ser på pris når du ser på solcelletakstein på egenhånd. Effekten av anlegget har utrolig mye å si for hvorvidt du får noe igjen på investeringen din. Et billig anlegg kan virke fristende for lommeboka, men du kan risikere at du får et anlegg som gir veldig lav effekt, og dermed tape på strømmen. Det lønner seg å sjekke ut effekten av anlegget før du investerer i det.
Det er mange faktorer som kan påvirke hva den endelige prisen på solcelletakstein blir, og de aller fleste faktorne har med taket ditt å gjøre. Først og fremst påvirker selve størrelsen på taket prisen, og prisen stiger med hver kvadratmeter tak du har. Hvor mye areal du faktisk har disponibelt til solcelletakstein, kan også påvirkes av ting som skorsteiner, takvinduer, og annet som er montert på taket.
Objekter rundt bygningen kan også påvirke; dersom du for eksempel har et stort tre rett ved huset som dekker en del av taket hele dagen, kan det være at du blir rådet til å montere vanlig takstein eller inaktiv solcelletakstein på dette området, slik at du ikke kjøper en unødvendig mengde solcelletakstein til taket ditt.
Høyden på taket ditt kan også være med på å påvirke prisen. Høye bygninger kan by på større risiko for montørene når de skal arbeide, og diverse ekstra sikkerhetstiltak og tiden de må bruke på det, kan påvirke den endelige prisen for monteringen. Det kan også gjelde dersom hele eller deler av taket ditt er brattere enn det som er vanlig. Hvor enkelt det er å komme seg ut på taket ditt, kan også påvirke tiden montørene bruker på prosjektet, og hvilke andre tiltak de må benytte for å kunne gjøre jobben sin ordentlig.
Montører kan koste en del, og omfatter derfor en stor del av den totale prisen. Grunnen til dette er ikke bare at bruken av kostbart utstyr og antall timer brukt på monteringen koster, men det er også fordi du betaler for at personen som utfører arbeidet er sertifisert og profesjonell. Mye kan gå galt når man monterer hele tak, og spesielt når el-installasjon er inkludert. Når du betaler for monteringen, betaler du rett og slett for at arbeidet blir gjort så riktig som overhodet mulig.
Med tanke på at solceller er avhengige av sol for å kunne yte godt, kan det hende at du rett og slett blir usikker på om det er verdt å investere i solenergi; Norge er tross alt godt kjent for å være et land med lite direkte sollys gjennom deler av året, og det kan være lett å anta at solceller ikke vil være så gunstig her. Heldigvis er denne antakelsen feil, og det er slettes ikke bare mengden skyfri himmel som bestemmer hvor mye energi du kan få av solcelletakstein.
De fleste blir dog kanskje ikke overrasket over å høre at solforholdene er best på Sør- og Østlandet, og at solcelleteknologi lønner seg aller best der. Det vil likevel ikke si at solcelleteknologi ikke egner seg andre steder i landet. Kulde kan faktisk øke solcellenes effekt, hvilket vil si at de egner seg godt for de lange og kalde vintrene vi har her til lands. Solceller har faktisk vist seg å yte best ved minus 5 grader. Noen steder i landet er solen i tillegg oppe svært lenge om sommeren, og om midnattsolen treffer riktig, får man sjansen til å utnytte solestrålene nesten døgnet rundt.
Hvordan forholdene er akkurat der du bor, har minst like mye å si som hvor ofte det er direkte sollys der. Høye bygninger, trær, fjell, og mye annet kan påvirke hvor mye sollys som treffer taket ditt i løpet av en dag. I noen tilfeller kan slike naturforhold gjøre at lite til ingen sol treffer taket ditt, selv om solen skinner hele dagen. Solcelletakstein kan bli en dårlig investering dersom dette gjelder ditt tak, og det kan godt være at solcelleteknologi av en annen type kan passe bedre.
Markedet for solenergi har vokst kraftig de siste årene, og det betyr også at vi har flere metoder for konvertering av solenergi nå enn tidligere. Det man hører mest om er solceller som konverterer sollys til strøm. Det er i hovedsak to ulike typer solceller å finne på markedet i dag.
Silisiumsolceller er den vanligste i Norge. Dette er kanskje den tryggeste typen solcelle på markedet, siden den ikke inneholder skadelige stoffer.
Tynnfilm er den andre typen og er mindre vanlig. Dette er fordi tynnfilm har større sjanse for å inneholde skadelige stoffer, som følge av måten det produserers på. Om du har tenkt å kjøpe solceller av tynnfilm, bør du forhøre deg med leverandøren først.
Solcelletakstein er solceller som er integrert i takstein. Får å montere dette må man også investere i et splitter nytt tak. Det kan være at du ikke egentlig ønsker et nytt tak, eller at du nettopp har byttet tak og at det dermed blir unødvendig med et nytt et. I det tilfellet er det også mulig å velge solcelleteknologi i form av paneler som monteres oppå allerede eksisterende tak.
I tillegg til solcelleteknologi, har vi også solfangere på markedet i Norge. I motsetning til solcelleteknologi, produserer ikke solfangere strøm, men de produserer varme og kan dermed lett varme opp for eksempel vann.
Siden solcelletakstein er relativt nytt på markedet, er det et begrenset antall leverandører som holder til i Norge. Det er også mulig å bestille solcelletakstein fra utlandet, men for enkelhets skyld skal vi se på noen få aktører som leverer solcelletakstein i Norge i dag:
Otovo er et relativt nytt selskap som tilbyr leasing av solcelleanlegg (som vil si at du leier det for en fast pris i måneden, i opp til 20 år, med mulighet for å kjøpe anlegget senere) og direktekjøp hvor du kjøper solcelleanlegget og eier det fra første dag. Et helt solcelleanlegg koster fra 39.000 kroner hos Otovo, inkludert montering.
Skarpnes er et godt etablert taksteinfirma som nå også tilbyr solcelletakstein. De oppgir ikke priser på hjemmesiden sin, men det er mulig å kontakte dem for mer informasjon.
Tesla er et selskap som kanskje aller mest er kjent for elbilene sine, men de har i de siste årene etablert et eget solcelleprodukt, nemlig solcellefliser. Per i dag virker det ikke som Tesla sitt produkt har kommet aktivt ut på det norske markedet, men det er stadig oppdateringer rundt dette, og det er nok å forvente i den kommende tiden.
Sun-Net er en annen bedrift som produserer en rekke solcelle-systemer, og jobber tett sammen med Skarpnes. De har for eksempel takstein med parallelt koblet system, som gjør at man i mindre grad trenger å tenke på hvor skyggene faller på taket.
Miljøvennlige tiltak lønner seg heldigvis på flere områder enn bare egenprodusert strøm. Staten gir nemlig støtte til privatpersoner som ønsker å benytte seg av fornybar energi og andre tiltak for en mer miljøvennlig fremtid. Denne støtten gjelder mange punkter, men vi skal bare ta for oss hvordan støtten påvirker solcelleteknologi.
Enova gir den største finansielle støtten for fornybare energitiltak. Enova er et statlig organ underlagt Klima- og miljødepartementet, og støtter privatpersoner uansett hvor i landet de bor. Som privatperson kan du få opp til 32.500 kroner i støtte ved installering av solceller. Hvor mye du får i støtte, kommer an på hvor mye kapasitet solcelleanlegget har. Du kan lese mer om dette på Enova sin hjemmeside.
For å få støtte av Enova må hele anlegget være ferdig montert i løpet av de siste 12 månedene, og du må ha kvitteringer med utgifter, bevis på at montørene jobbet for en godkjent bedrift, faktura til Enova, og annen nødvendig dokumentasjon. Nøyaktig hvilken dokumentasjon Enova ønsker av deg, vil du bli informert om. Når alt av dokumentasjon er innsendt, er det bare å vente på svar.
Siden solcelletakstein er ment som både tak og solcelleteknologi, er det viktig at du vet at Enova har et spesielt krav rundt akkurat det. Solcelletakstein kan ikke være en del av standardpakken til huset du ønsker å bygge, men et tilvalg som du selv setter i gang utenom husbyggingen.
Når du setter i gang prosessen med å finne en passende leverandør og montør, er det en annen viktig prosess du også må sette i gang. Solceller kan være søknadspliktig, alt ettersom hvilke regler kommunen din sitter med. For eksempel har verneverdige bygninger og områder strengere krav enn nyere hus, og det gjelder derfor å sette i gang søknadsprosessen tidlig. En av de første tingene du bør gjøre er å sjekke hjemmesiden til din kommune, eller kontakte kommunen din direkte, dersom det ikke skulle være informasjon tilgjengelig på hjemmesiden deres. Hvordan du sender inn en eventuell søknad, kan være forskjellig fra kommune til kommune.
Det kan være at du produserer en del strøm i overskudd, spesielt om sommeren når man ikke bruker like mye strøm som på vinteren. Det finnes heldigvis en gunstig løsning for overskuddet - du kan nemlig selge strømmen som du har produsert selv. Som oftest gjøres dette ved at du oppretter et plusskunderforhold med strømleverandøren din. Gitt at du har en god strømmåler som registrerer strømforbruket ditt, vil prosessen gå relativt automatisk og strømmen din sendes videre til strømnettet, hvor det selges til strømleverandøren din.
Det er viktig å huske at strømleverandører ikke er pliktige til å kjøpe strømmen din, så det anbefales ikke at du fikser et stort anlegg med håp om å tjene inn ekstra penger.
Til syvende og sist er solcelletakstein en investering som kan virke dyrt, men som også gir veldig mye tilbake etter kjøp. Hvorvidt det er verdt det for deg, kommer an på alt fra finansiell situasjon til fremtidsplaner rundt flytting eller takbytte. Likevel kan man si at med god støtte fra Enova, gratis strøm i mange år fremover, og et miljøvennlig tiltak, så er nok solcelletakstein vel verdt prislappen.
Ønsker du pristilbud på solcelletakstein, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg