Vil du vite mer om solcellekalkulatorer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan solcellekalkulatorer brukes, hva de kan fortelle deg, hva du bør være obs på, og mye mer. Et solcelleanlegg vil, som regel, vise seg å være en lønnsom investering. Visste du at du burde bruke både solcellekalkulator og solkart for å planlegge dette? Og er du klar over de avgjørende faktorene for hvorvidt solcelleanlegget vil vise seg å være lønnsomt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solcellekalkulator, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En solcellekalkulator er en digital tjeneste, et nettskjema, som hjelper deg å regne ut lønnsomheten til et solcelleanlegg. Solcellene og installasjonen vil som regel ha en samlet prislapp på mellom 150.000 og 250.000 kroner. Men ved å utnytte solenergi til å dekke noe av forbruket ditt, senker du utgifter til strøm og nettleie. Hovedregelen er at dette er noe du vil tjene på over tid - så mye at du etter et visst antall år, avhengig av strømprisene, vil ha tilbakebetalt anlegget; og i årene som følger vil da strømmen fra solcellene være kostnadsfri. Kalkulatoren skal altså gi svar på:
Svarene på disse to spørsmålene vil avhenge av:
Det varierer fra solcellekalkulator til solcellekalkulator hvor mye og hvor detaljert informasjon du må ha klart. Det er vanlig at du må fylle inn følgende:
Andre forutsetninger, som du kan fylle inn der det er mulig, er rentekrav til investeringen, antatt levetid for solcelleanlegget og eventuelt prosentvis økning i strømprisene. Ofte er det slik at flere av disse punktene er ferdig utfylt i nettskjemaet. Tallene ligger da inne som en standard, og du kan velge å justere innstillingene etter de summene du eventuelt har tilgjengelig for ditt anlegg.
Både solcelleleverandører og rådgivere innen privatøkonomi tilbyr slike solcellekalkualtorer. Under finner du to av dem som har solcellekalkulator på sin nettside:
Smarte Penger: Dette er et uavhengig nettsted som gir deg informasjon og råd innen privatøkonomi på en rekke felt, også for investering i solceller. I denne kalkulatoren må du fylle inn prisen for det aktuelle solcelleanlegget. Du skal også føre inn tall på anleggets årlige kapasitet. Kalkulatoren spør deg videre om gjeldende strømpris, inkludert nettleie. Når det er klart, viser siden deg lønnsomheten for anlegget ditt ut fra situasjonen slik den er her og nå. Du får et estimat på hvor mange år det vil ta før anlegget blir lønnsomt, i tillegg til mulig fortjeneste på overskuddsstrømmen - som du vil kunne selge til strømselskapet ditt. Dersom du har alle nøkkeltallene for anlegget ditt tilgjengelig, vil solcellekalkulatoren fra Smarte Penger kunne gi deg utfyllende informasjon om alle de viktigste økonomiske aspektene ved anlegget ditt, og slik hjelpe deg å lage et realistisk og detaljert budsjett. Alle feltene i deres solcellekalkulator er ferdig utfylt med standardiserte tall - din jobb blir å justere dem slik at de sier noe om akkurat ditt anlegg.
Midt Energi: Midt Energis solcellekalkulator har et litt annet fokus enn den på Smartepenger.no. Dette er en solcelleleverandør som tilbyr alt det som trengs for å anlegge solcellepanel. I denne kalkulatoren legger du inn info om typen takstein og kvadratmeter dekket av solceller. Med utgangspunkt i en vanlig type solceller (monokrystallinske paneler med navnet Premium svart 365 watt) får du opp et prisestimat. Du får også en omtrentlig oversikt over antall paneler du vil trenge, hvor mye effekt anlegget vil produsere samt hvor mye Enova-støtte du vil kunne få. Prisene er som vanlig inkludert montering, men ekskludert reisekostnader og leie av stillas, for eksempel. Videre kan vi nevne at Midt Energi også regner ut månedlig terminbeløp og nedbetalingstid for et eventuelt “grønt lån” i banken. Blant annet DNB tilbyr gunstige nedbetalingsløsninger for miljøvennlige el-tiltak.
Før du bruker solkalkulatoren, kan det være lurt å benytte seg av et solkart. Solkart er en egen type digital tjeneste hvor du plotter inn adressen din og får opp solforholdene der du bor. Basert på resultatet vil tjenesten svare deg på om boligen eller hytta di egner seg for solceller eller ikke, og i hvilken grad. Den vil også fortelle deg hvilken av takflatene det vil være best å installere solcellene på samt hvor mange solceller du vil ha plass til. For øvrig brukes solkart også i forbindelse med boligsalg hvor en ønsker å vite mer om hvordan solen treffer balkongen i løpet av dagen, for eksempel.
Solkart finner du på solcelleaktørenes nettsider, på offentlige nettsider og eventuelt andre steder som tilbyr karttjenester. Vanligvis foregår det slik: Når du har fylt inn informasjonen din, vil du få opp et kart over nabolaget hvor taket ditt er fargelagt: Er det rødt, betyr det er taket ditt er veldig godt egnet for solcellepanel, at et anlegg plassert på ditt tak vil kunne produsere mye energi. Er taket farget gult, regnes det som egnet, mens en farge med blåtoner betyr at det er mindre godt egnet - at lønnsomheten ikke vil være spesielt god, og at sjansene for at de økonomiske fordelene ved å produsere egen strøm vil kunne tilbakebetale anlegget før anlegget slutter å fungere (etter rundt 30, eventuelt 40 år), er lav.
Solkart.no: Otovo og Solcellespesialisten samarbeider om den kommersielle tjenesten solkart.no: Solcellespesialisten lanserte tjenesten i 2016, og den ble fort så populær at de valgte å inngå et samarbeid med Otovo. Otovo tar seg nå av kundene underveis i salgsprosessen. Det er de som står for produktene, mens Solcellespesialisten sørger for montering av anleggene. Deres solkart baserer seg på solinnstrålingsdata fra PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System: EUs solkartleggingsprogram) samt informasjon samlet inn fra allerede installerte anlegg. Solkart.no lar deg se hvor mye solstrøm du kan lage på taket ditt. Den viser hvilken effekt som kan produseres med ulikt antall solcellepaneler. Du vil også få et pristilbud på det aktuelle anlegget.
Oslo kommunes solkart: Oslo Solkart, som kommunen kaller det, er et offentlig solkart, uten kommersielle interesser. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har laget sitt solkart basert på historiske solinnstrålingsdata fra Meteorologisk institutt i kombinasjon med egenutviklede 3D-kart over Oslo, som gir oversikt over topografi, vegetasjon og husvinkler basert på laserskanninger av byen.
Hvor presise solkartene er, varierer, og en ser at de ulike tjeneste gir ulike resultater. Det finnes eksempler hvor dette avviket er stort nok til at én leverandør antar at en bolig vil være velegnet for solceller, mens en annen kategoriserer den som uegnet. Blant årsakene til dette er trær ikke tas med i beregningene; et stort tre som skygger for solcellene i løpet av de mest solrike periodene på dagen, vil kunne senke anleggets effektivitet betraktelig.
Det vil jo være fordelaktig for en aktør som har som mål å selge sine solcelleprodukter og tjenester, å la solkarttjeneten fortelle deg at boligen din egner seg for solenergiproduksjon. At det foregår avrundinger til fordel for salg, kan ikke utelukkes - særlig ikke når en ser at de som lover høyest produksjon, vinner anbudsrundene. Samtidig vil ingen tjene på upresise resultater over tid, og det samarbeides nå på tvers av selskapene for å gjøre kartene så treffende som mulig. Et avvik på 10 prosent regnes per i dag som godt nok. Av dette kan en likevel konkludere med at det kan være lurt å prøve flere ulike solkart, og ikke gjøre innkjøp før du har fått en grundig befaring av en fageksepert på stedet.
Om solceller ikke passer for boligen din - har du vurdert solceller på hytta? Kanskje vil forholdene være bedre der - et sted hvor du ofte ikke trenger like mye strøm. Det finnes dessuten egne, mindre anlegg og pakkeløsninger for bruk på hytter og til bobiler, for eksempel. Noen er frittstående og festes til egne stativ, andre kan festes til hytteveggen. Jo, kanskje mener solkartet at solcellepaneler på boligen din ikke vil lønne seg. Men noen ønsker kanskje solceller for å kunne eksperimentere, og er mest opptatt av å kunne produsere i alle fall noe grønn strøm.
Forholdene i Norge er gode for solceller. Det er klart at effekten av et solcelleanlegg vil variere med årstidene. Men om sommeren har vi særlig gode forhold her i nord, med lange dager og en sol som står høyt på himmelen. Og selv om dagene er korte om vinteren, fungerer anleggene godt selv når det er kaldt. Faktisk fungerer de aller best når det er fem minusgrader ute fordi varmetapet da er såpass lavt. Snø har dessuten er positiv effekt ved at den reflekterer solstråler og øker mengden energi som treffer panelene. Videre vil solcellene fange opp solenergi selv når det er overskyet, om enn ikke i like stor grad som når solen steker.
Solcelleanlegg vil kunne stå for rundt 15 til 20 prosent av det totale energibruket til en gjennomsnittlig norsk enebolig. Om sommeren vil det kunne dekke hele forbruket. Der vi er i utviklingen av solceller i dag, er det likevel hovedsakelig snakk om delvis strømforsyning. For å sørge for jevnt tilgang på strøm, vil du vanligvis være avhengig av tilknytning til strømnettet. På hytta, hvor strømforbruket generelt er lavere, vil du kunne lagre noe av strømmen på egne batterier som lades opp, og sørge for jevn strømforsyning på den måten.
Den norske stat ønsker å tilrettelegge for at private skal kunne produsere sin egen miljøvennlige strøm. Også bankene har gode løsninger her. Flere av dem tilbyr gunstige lån for nedbetaling av solstrømprosjekter. Det finnes også løsninger for leasing av solcelleanlegg.
Staten støtter private el-tiltak som solceller, solfanger, smart strømstyring og vannkraft, for å nevne noe. Pengene deles ut av Enova som ligger under Klima- og miljødepartementet.
Støtten beregnes ut fra et grunnbeløp på 7.500 kroner. I tillegg vil du få 1.250 kroner per kilowattpeak anlegget kan produsere, altså makseffekten til anlegget. Maksbeløpet er 32.500 kroner.
For at du skal kunne få støtte, må anlegget være installert av fagfolk samt være kjøpt og montert i løpet av de 12 foregående månedene. Samtidig må det gjelde din egen bolig, og du kan ikke ha som formål å bruke denne til utleie. Du må også være tilknyttet strømnettet, via de vanlige avtalene med strøm- og nettleieselskap.
Jo flere el-tiltak du får i stand, jo mer vil du kunne få i støtte. Det vil si at du kan kombinere solcelleanlegget med for eksempel smart strømstyring, vindmøller eller vannkraft, og da få separate utbetalinger.
I tillegg til strømprisene er den største variabelen når det gjelder å avgjøre lønnsomheten for et solcelleanlegg, mengden sol som treffer solcellepanelene. Sørvendte tak er de beste. Bruk gjerne et solkart og få opp en beregning av hvor mye solinnstråling du kan få der du bor, eller på hytta. Solinnstrålingen beregnes ved hjelp av karttjenester og meteorologiske data. Generelt sagt er det beste forholdene for solcelleanlegg her i landet på Sørlandet og Østlandet, men et anlegg vil også kunne lønne seg både i nord og vest.
Fordelt over et år kan du regne med at et solcelleanlegg som er optimalt dimensjonert og utnytter hele det mulige bygningsarealet, vil kunne stå for rundt 15 til 20 prosent av det totale strømforbruket i en vanlig norsk enebolig. Men når forholdene er særlig gode, gjerne om sommeren, vil du ha mulighet for å produsere mer strøm enn du får bruk for. I Norge finnes en egen avtale, plusskundeavtalen, som lar deg selge denne overskuddstrømmen til strømselskapet ditt, til en pris som speiler markedet. Dette gir deg mulighet for fortjeneste på den grønne, egenproduserte strømmen, noe som vil være med på å øke lønnsomheten for solcelleanlegget ditt. Dette er det vanlig at solcellekalkulatorene tar hensyn til, eventuelt ved at du selv fyller inn informasjon om salgene dine.
Med riktige forhold utgjør det å montere solcelleanlegg hjemme eller på hytta en fremtidsrettet, strømsparende og miljøvennlig løsning for strømproduksjon. Dyre strømpriser, rimeligere solcelleanlegg og statlig tilskudd har gjort at solcellepanel har blitt et populært alternativ. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat vil vi få høyere strømpriser også i årene som kommer, noe som vil gjøre det desto mer økonomisk fornuftig å investere i solceller. Få bedre oversikt over utgifter og lønnsomhet ved å benytte deg av solcellekalkulatorer - ja, gjerne i flertall så du kan sammenligne resultatene.
Det er lurt å sette deg godt inn i alle faktorene som kan komme til å påvirke lønnsomheten for et eventuelt solcelleanlegg, inkludert den utformingen og plasseringen boligen eller hytta di har. Her er solcellekalkulatorer og solkart gode hjelpemidler. Du vil også kunne få hjelp av solcellespesialister ved å bestille befaring, som ofte er gratis. Dersom du unnlater å gjøre gode undersøkelser i forkant av et eventuelt kjøp, risikerer du å investere i flere solcellepanel enn du har plass til, eller å få lavere avkastning på den grønne strømmen enn du har budsjettert for.
Ønsker du pristilbud på solcellekalkulator, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg