Vil du vite mer om solcellepanel til tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solcellepanel til tak, inkludert hvordan de fungerer, hvor mye det koster, muligheter for å få økonomisk støtte fra staten og mye mer. Med solcellepanel på taket kan du produsere din egen strøm og selger overskuddsstrøm til ditt lokale nettselskap. Visste du at det finnes flere typer solcelleteknologi? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solcellepanel til tak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Hvis du ønsker å gjøre hjemmet ditt mer miljøvennlig, har du kanskje vurdert å skaffe deg solcellepanel til taket. Med et solcellepanel på taket kan du produsere din egen strøm og eventuelt selge overskuddet til det lokale nettselskapet. Ved å produsere din egen strøm kan du dessuten redusere dine egne strømkostnader i vesentlig grad.
Et solcellepanel består av solceller som gjør om solenergi til elektrisitet. Det er stoffet silisium i solcellene som absorberer sollys og lager en elektrisk ladning. Solcellepanelene er utstyrt med metalledere som har pluss- og minuspol, slik at den elektriske ladningen kan utnyttes på samme måte som i et batteri. Solcellepanelet består av mange solceller som er koblet sammen i en serie slik at det skapes større spenning. I tillegg er du avhengig av festemateriell, strømkabler, inverter og elektrisk kobling til sikringsskapet for å få solcellepanelet til å fungere som det skal. Festemateriell brukes til å montere solcellepanelet på taket på riktig måte for optimal effektivitet. Strømkablene brukes til å koble sammen solcellepanelene og frakte strømmen som genereres fra solcellepanelene til stikkontaktene i boligen din. Det er inverteren som omdanner strømmen i panelene fra likespenning til vekselstrøm, noe som sikrer riktig spenning til huset. Med en elektrisk kobling til sikringsskapet får du oversikt over hvor mye strøm du bruker av den du produserer selv og hvor mye du kjøper fra strømleverandøren din.
Hvor effektive solcellepaneler er, avhenger av mange faktorer. Valg av teknologi og solcelletype, temperaturer der du bor, helling på solcellepanel og innstrålingsvinkel, breddegrad, og værforhold forøvrig er alle faktorer som vil påvirke effektiviteten på et solcellepanel. Likevel kan vi si at en gjennomsnittlig solcelle er cirka 22-23 prosent effektiv. Det betyr at 22-23 prosent av sollyset som treffer cellen vil omdannes til strøm. Enklere typer solcellepanel kan ha en effektivitet ned mot 15 prosent, mens solcellepaneler med avansert teknologi kan ha effektivitet på opp mot 50 prosent, så effektiviteten kan variere i nokså stor grad.
Solcellepaneler vil normalt vare i 30-50 år slik at det å kjøpe solcellepanel er en langsiktig investering. Med årene kan effektiviteten påvirkes noe av slitasje, men det er som regel tilstrekkelig å rengjøre og vedlikeholde solcellepanelene et par ganger i året for å bevare effektiviteten.
Solcellepaneler til tak kan variere mye i pris. De billigste solcelleanleggene med panel til hus kan du få for så lite som 150.000 kroner, mens de dyreste kan koste godt over 250.000 kroner. Størrelsen er en viktig prisfaktor ved kjøp av solcellepanel. I gjennomsnitt kan du regne med å betale cirka 2.500 - 4.000 kroner per kvadratmeter med solcellepanel. Prissjiktet inkluderer både kjøp av solcellepanel og montering, og prisen er noenlunde likt fordelt på disse to.
En annen viktig prisfaktor er solcellepanelets effektivitet. Et solcellepanel med 4 kWp gir omtrent 4.000 kWh i året hvis du bor i østlandsområdet. Velger du et solcellepanel med rundt 3 kWp, kan du regne med å betale i nedre prissjikt, mens solcellepaneler med 7-8 kWp eller mer gjerne er de dyreste. Husk at hvis du velger å investere litt mer i et mer effektivt solcellepanel til taket, vil du produsere mer strøm og du kan spare mer på strømregningen i årene som kommer. Derfor er det lurt å se på nedbetalingstiden når du skal velge solcellepanel. Det kan være vanskelig å gjøre en beregning av nedbetalingstid, da den vil avhenge av hva strømprisen er til enhver tid og hvor mye strømforbruk du regner med å ha i årene fremover. Du kan likevel få en pekepinn ved å bruke solcellekalkulatorer via sider som SmartePenger og Solkart, med flere. Du kan lese mer om dette i vår komplette guide om solcellekalkulator.
Noen velger også å kjøpe såkalt solcelletakstein. Det kan være lurt å vurdere hvis du er særlig opptatt av de estetiske sidene ved kjøp av solcelleanlegg. Solcelletakstein koster normalt mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter, inkludert takstein og montering. Det er derfor litt dyrere enn solcellepanel på taket. Solcellepanel er vanligvis noe mer effektive enn solcelletakstein i tillegg. Det kan likevel være et økonomisk valg hvis du uansett skal i gang med å bytte tak på huset ditt. Da kan du kombinere bytte av tak med installering av solcelleanlegg i en og samme operasjon, og på den måten spare penger.
I alle tilfeller vil det bli billigere hvis du benytter deg av støtteordninger fra stat eller kommune, som du kan lese mer om lengre nede i denne guiden. Det er også prisforskjeller mellom aktørene på markedet, så det vil lønne seg å undersøke prisnivået på forskjellige solcelleanlegg før du bestemmer deg for å kjøpe. Du kan med fordel hente inn pristilbud fra flere aktører slik at det blir lettere å sammenligne alternativene dine, samt å gjøre et prisbevisst valg.
Solkraft som teknologi har blitt stadig mer populært i løpet av de siste årene. Det gjelder også i Norge på tross av at det er relativt kaldt her med lange vintre. Noen lurer på om solcellepaneler egentlig kan være effektive så langt nord i verden, men sannheten er at solceller her til lands kan produsere like mye strøm som mange andre steder lengre sør i Europa. Solstrålingen er riktignok sterkere lengre sør i verden, men det avgjørende er solenergi, posisjonen på solen og helling eller vinkel på solcellepanelet. I norden bør taket ha en helling på 25 til 30 grader for optimal effekt. Har du et flatt tak, pleier solcellepanelene å installeres med en helling på 10 grader.
Sollys har mye å si for hvor mye strøm solcellene skal klare å generere, men temperatur er også viktig. I motsetning til hva mange tror, er det faktisk slik at solcellene er mindre effektive i varme temperaturer. Solcellene er i stand til å produsere mer strøm når det er kaldt ute, og optimal temperatur for solceller er faktisk minus 5 grader, slik at solcellene også er effektive om vinteren forutsatt at du har sol der du bor. Ved temperaturer som overstiger 25 grader vil solcellene påvirkes negativt og de vil generere mindre strøm. Det ideelle er altså å finne en optimal balanse mellom temperatur og solstråling og denne balansen har vi i Norge.
Breddegrad er også et viktig moment. I Norge bør solcellepanelene helst være vendt mot sør for optimal effekt, men i enkelte tilfeller kan de også være vendt mot øst eller vest. Hvis du er usikker på plassering av solcellepanel på ditt hus, kan du besøke sider som Solkart, som tilbyr - ja, nettopp - solkart for hele Norge. Basert på lang erfaring har de her lagd et kart som fargelegger tak på alle hus i Norge for å vise hva som er optimal plassering av solcellepanel på alle hus. Solkartet tar imidlertid ikke hensyn til lokale skyggeforhold der du bor, for eksempel hvis en bygning eller høye trær rundt huset ditt forårsaker skygge. Du kan lese alt om dette i vår komplette guide om solkart.
Når det gjelder snø som vi ofte har mye av i Norge, er dette sjeldent et problem fordi solcellepanelene er varmere enn temperaturen i lufta og sørger for at snøen smelter og faller av.
Det finnes flere typer solcelleteknologi, noe som er lurt å ha i bakhodet når du skal velge solcellepanel til taket. De fleste bruker i dag krystallinske solceller, men det går også an å kjøpe tynnfilm av solceller. Her ser vi nærmere på de ulike typene solcelleteknologi.
Tynnfilmsolceller: Tynnfilmsolceller kalles også amorfe solceller. Ordet "amorf" betyr formløs, og disse solcellene består ikke av krystaller slike som monokrystallinske og polykrystallinske solceller gjør. Tynnfilmsolceller er som regel det rimeligste alternativet på grunn av materialene som brukes. Vi kan dele inn tynnfilmsolceller i kategoriene CdTe og CIGS. I dag er ikke CdTe utbredt i Norge fordi denne typen tynnfilmsolceller inneholder kadmium som er miljøfarlig. Effekten av tynnfilmsolceller er noe begrenset og beregnet til å være rundt 10 til 17 prosent.
Polykrystallinske solceller: Polykrystallinske solceller består av flere krystaller laget av silisium, noe som gir den karakteristiske blåaktige fargen i overflaten. Polykrystallinske solceller har en beregnet effektivitet på mellom 15 og 17%.
Monokrystallinske solceller: Monokrystallinske solceller er laget på samme måte som polykrystallinske solceller, og de består begge av silisium, men de monokrystallinske solcellene har bare én struktur av silisiumkrystall. Fargen er svart og absorberingsevnen er noe bedre i de monokrystallinske solcellene. Effektiviteten beregnes å være mellom 18 og 23 prosent og de kan derfor utnytte mer sollys enn polykrystallinske solceller, noe som rettferdiggjør en noe høyere pris.
Solcelletakstein: Som nevnt tidligere finnes det også takstein utstyrt med solceller. Dette er som regel dyrere enn vanlig takstein eller solcellepanel hver for seg, men ofte billigere enn både takstein og solcellepanel. Selv om solcelletakstein fungerer godt, er de som regel ikke like effektive som solcellepanel.
Siden det å installere solcellepanel på taket er et miljøvennlig tiltak som reduserer strømforbruket i norske hjem, er det mulig å få støtte fra stat eller kommune for slike investeringer. For mange kan det være kostbart å investere i solcelleanlegg, men det blir lettere gjennomførbart hvis en kan benytte seg av slike støtteordninger og på den måten gjøre det hele til en billigere investering.
Det statlige organet Enova tilbyr 7.500 kroner i støtte for installasjon av selve solcelleanlegget. I tillegg får du 1.250 kroner i støtte for hver kWp effekt du installerer, opptil maksimalt 20 kW. Det innebærer at støtten du får øker med antall installerte kWp effekt. Installerer du solcelleanlegg med 20 kW, kan du altså få 25.000 kroner i støtte for effekt og 7.500 for installasjon av solcelleanlegget. Med totalt 32.500 kroner i støtte blir investeringen vesentlig billigere for deg.
Det finnes også lignende støtteordninger i de ulike kommunene og fylkene rundt om i landet. I noen tilfeller er disse støtteordningene enda bedre enn de som tilbys gjennom Enova, så det lønner seg å forhøre deg med kommunen i tillegg. Du kan nemlig bare benytte deg av én støtteordning. Tar du eksempelvis imot støtte fra kommunen til å kjøpe solcellepanel, kan du ikke benytte deg av støtte fra Enova til samme anlegget.
Mange velger også å kombinere flere energitiltak som støttes av Enova. Installasjon av solcelleanlegg kan for eksempel kombineres med installasjon av solfangere. Solfangere bruker ikke sollyset til å produsere elektrisitet, men til å varme opp huset og tappevann. Ved kjøp av solfangeranlegg, kan du få opptil 10.000 kroner i støtte fra Enova. Solfangeranlegg kan igjen kombineres med et system for vannbåren varme, noe som gir ytterligere 10.000 kroner i støtte. For å finne ut mer om støtteordningene fra Enova og kombinasjonsmuligheter, kan du sjekke hjemmesidene til Enova.
Til slutt skal vi se nærmere på noen forhold som er viktig å huske på i forbindelse med investering i og montering av solcellepanel på tak.
Montering av solcellepanel er en jobb som bør utføres av fagfolk, da det krever teknisk kompetanse. Før du velger å få et solcellepanel montert på taket, kan det være lurt å ta en kikk på takets tilstand og vurdere om taket bør byttes først. Normalt vil et solcelleanlegg vare i 30 til 50 år, og hvis taket må byttes før dette, kan det bli ekstra dyrt å bytte tak når solcelleanlegget er installert på toppen.
Montering av solcellepanel er etter plan- og bygningsloven å anse som en byggteknisk installasjon. I utgangspunktet må man søke om tillatelse for byggtekniske installasjoner. Likevel er det i byggesaksforskriften et unntak som gjelder solceller. Solceller kan nemlig installeres uten å søke, forutsatt at det ikke er i strid med regler i loven eller kommunens planer, samt at de oppfyller tekniske krav. Av og til er det bestemmelser i kommunens plan som omhandler utseende på boligen og materialer som kan benyttes. Derfor bør du forhøre deg med kommunen og finne ut om installering av solceller på noen måte kan være i strid med kommunens plan og om du må søke om tillatelse.
Husk at du får mest igjen for pengene hvis solcellepanelet plasseres der det kan motta mest mulig sollys. Som nevnt tidligere kan du sjekke solkart.no for å finne ut hvor på taket solcellepanelet bør installeres der du bor, men husk også at andre faktorer kan spille inn. Er det høye trær, fjell eller bygninger som lager skygge på enkelte deler av taket ditt, er det noe du må ta i betraktning når du skal velge plassering av solcellepanelet.
Ønsker du pristilbud på solcellepanel til tak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg