Lurer du på hva solcelletakstein koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for denne diskré formen for solceller, inkludert hvor mye du kan spare på å produsere din egen strøm - og hvorvidt det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Å installerer solceller på tak er en realtivt kostbar investering. Det gjelder særlig solcelletakstein - alternativet er vanlige solcellepanel som festes oppå eksisterende tak. Når det er sagt; når du først har gått til innkjøp av solcelletakstein eller et solcelleanlegg og kan produsere din egen strøm ved hjelp av solenergi, vil det være mer lønnsomt enn å kjøpe strøm via strømselskapene. Det betyr at anlegget vil betale for seg selv etter en periode: Sju år tilbakebetalingstid er mulig når strømprisene er høye og holder seg på et høyt nivå over tid. Når solcellene da varer i 30 år, betyr det mange år med gratis strøm etter at anlegget er nedbetalt. Samtidig deler staten ut økonomisk støtte til private miljøvennlige el-tiltak, som dekker omtrent 25 prosent av totalkostnadene. Du kan med andre ord FÅ penger for å installere solceller!
Kvadratmeterprisen for solcelletakstein ligger på omtrent 4.000 til 5.000 kroner, inkludert utgifter til installering. Om du går med tanker om å renovere taket og montere solceller, er det en fordel å utføre de to tiltakene samtidig - så sparer du penger på å plassere solceller der du ellers ville ha måtte kjøpe og legge takstein. Dette alternativet blir dessuten ofte billigere enn å dekke hele taket med takstein, for deretter å montere solcellepanel over - som ved standard solcelleplater.
Solcelleanlegg produserer nok strøm til å dekke rundt 15 til 20 prosent av energiforbruket til en vanlig enebolig. Om sommeren vil det kunne dekke all strømbruken din. Og kanskje overraskende fungerer de godt også i kuldegrader - de lager strøm selv om det er overskyet. Men best yter de når dagene er lange og solen står høyt. Panelene bør da vendes sørover i så stor grad som mulig. Ellers er det aller best solforhold på Sør- og Østlandet, men solcelleanlegg egner seg også godt lenger vest og nord i landet.
Hvis vi går ut ifra at solcelletakstein på huset ditt får en pris på 4.500 kroner per kvadratmeter, kan det være greit å vite at det koster rundt 1.200 kroner mer per kvadratmeter sammenlignet med eksklusiv takstein fra et ledende taktekkerfirma, og 2.000 kroner mer per kvadratmeter sammenlignet med en billig betongtakstein. Men til gjengjeld vil hver kvadratmeter solcelletakstein produsere kraft verdt en god slump penger i løpet av året. Solcelletaksteinen har omtrent samme ytelse per kvadratmeter som vanlige solcellepaneler, og fordi de erstatter annet taktekke, skal det lite til for at de skal ha god lønnsomhet. Solcelletakstein kan med andre ord være meget lønnsomt i det lange løp.
Som regel er installasjon inkludert i prisene for solcellepanel. Kostnadene for installasjonen utgjør omtrent halvparten av totalsummen. Det er også slik at alle elektriske anlegg som inkluderer elektrisk arbeid, slik et solcelleanlegg gjør, krever at monteringen utføres av en sertifisert spesialist. Generelt gjelder dette for faste anlegg.
Det er videre vanlig av solcelleinstallatøren tilbyr seg å ordne med oppkobling til nettsleskapet ditt. Inkludert i prisen for et komplett anlegg er også en eller flere vekselrettere (kalles også invertere og omformere, og er et apparat som omformer strømmen slik at den kan benyttes i stikkontakter i en bolig), montasjeutstyr og elektrisk materiell. Det vanligste er å kjøpe komplette pakker fra én installatør. De vil da stille med alle anleggets deler, nødvendig verktøy og utstyr, og nødvendige fagfolk.
Før du bestemmer deg for leverandør, kan du benytte deg av muligheten for å få gratis befaring. Det gir deg en gyllen mulighet til å sammenligne konkrete tilbud fra flere. Slik vil du også kunne forhandle om prisen basert på den informasjonen du tilegner deg. Det kan tilkomme ekstra utgifter for ekstradeler, kjøretillegg og transporttillegg, og dette er også noe det er lurt å forhøre seg om. Be tilbyderne om å komme med et prisoverslag for de eventuelle ekstrautgiftene.
Noe som heller ikke koster noe, er å bruke digitale solkalkulatorer. Slike solcellekalkulatorer gjør det enkelt for deg å beregne størrelsen på et eventuelt solcelleanlegg. Du skriver inn adressen din og søkertjenesten finner informasjon om takflaten på huset ditt, og genererer et overslag over antall solceller som er nødvendig, samt pris og anleggets mulige kapasitet.
Det skal lønne seg å produsere sin egen, grønne strøm, mener staten Norge. Derfor er også slike el-tiltak støttet ved Miljø- og klimadepartementet, gjennom Enova. Noen aktører oppgir priser som inkluderer denne støtten. Det vil i så fall opplyses om.
Solcelletakstein: Solcelletaksteinene legges på samme måte som tradisjonell skifer, der steinene overlapper hverandre. Solcelletakstein er altså solceller utformet som takstein; den legges i stedet for vanlig tak. Denne måten å anlegge solceller på er kjent for å gi et pent og diskré resultat.
De strømproduserende taksteinene er 87 ganger 87 centimeter i høyde og bredde, og 6 millimeter tykke - litt større enn vanlig takstein. De legges over hele taket, for å få et helhetlig uttrykk, og på de skyggefulle delene av taket legges inaktive paneler - takstein som ser ut som solcelletaksteinene, men som ikke produserer energi.
Om du uansett skulle ha lagt ny takstein, ved nybygg eller renovering, kan du spare penger på å legge energiproduserende solcelletakstein i stedet. Selv om solcellepaneler er billigere, krever de utgifter til legging av vanlig tak i tillegg. Men om du skal plassere solceller på et eksisterende tak som vil vare i mange år til, kan jo solcellepanel være en god løsning det også, økonomisk sett.
Solcelleplater: Denne typen består av blå eller sorte plater som plasseres oppnå det eksisterende taket. Solcelleplatene avgir litt mer effekt per panel enn solcelletakstein, men solcelletaksteinen lar deg dekke en større del av takflaten med solceller.
Solcellepanel innfelt i taket: Du kan også velge å felle ned vanlige solcellepanel i taket ved å fjerne takstein i et område og erstatte med solcellepanel, slik at solcellene fremstår som en integrert del av taket. Resultatet her blir riktignok ikke fullt så elegant som med solcelletakstein over hele takflaten.
Solcelletakstein koster, som tidligere nevnt, mellom 4.000 og 5.000 kroner, mens vanlige solcellepanel har en kvadratmeterpris på 2.500 til 4.000 kroner. Disse solcelleplatene avgir litt mer effekt per panel enn solcelletakstein, men solcelletaksteinen lar deg dekke en større del av takflaten med solceller, slik at utbyttet blir omtrent det samme.
Når du undersøker prisforskjeller hos de ulike leverandørene, er det lurt å undersøke anleggets forventede levetid. Det samme gjelder garantitid. Levetiden er ofte 30 år, eventuelt mer. Videre er vanlig garantitid 10 år, mens produksjonsgarantien ofte ligger på 25 år.
Solceller er relativt enkelt å få tak i; det finnes mange tilbydere på det norske markedet - men, ikke alle tilbyr solcelletakstein, som er en nyere variant og et mer moderne alternativ. Under har vi laget en liten liste over noen av de som selger solcelletakstein i dag.
Dette er noen av aktørene som selger solcelletakstein:
Skarpnes: Skarpnes er blant tilbyderne av solcelletakstein. Google og Facebook viser at dette er et firma med gode skussmål, og dessuten lang fartstid på det norske markedet for taktekking. De har for øvrig 30 års systemgaranti, lenger enn de fleste. De leverer i hele landet.
Solcellespesialisten: Solcellespesialisten selger alle typer bygningsintegrerte solceller, enten det gjelder moduler i standardformater integrert i tak eller fasade, eller spesialtilpassede løsninger. Firmaet har spesialisert seg på nøkkelferdige anlegg og samarbeider med de største kraftselskapene i landet. De skriver på sin nettside at de tilbyr gode og konkurransedyktige priser. Basert på de anmeldelsene som er tilgjengelige i sosiale medier, har de mange fornøyde kunder.
Suno: Suno ble startet i 2016 som et installasjonsselskap for solceller i Norge. De har kunder over hele landet, med base i Bergen. Det finnes ikke mange anmeldelser av dem som selskap, men tilbakemeldingene som ligger ute i sosiale medier, viser at de rangerer høyt. Firmaet lover å optimaliserer prisen av anlegget ditt i forhold effekt.
Ecosol: Dette er et relativt ungt selskap, men også et som rangeres høyt på kjente nettplattformer. De startet opp i 2019, som et installasjonsselskap for solceller, og har nå hovedfokus på integrerte solcelleløsninger til tak og fasader. Solcelletaksteinen deres har 25 års ytelsesgaranti. Ecosol har base i Moss, men installerer solceller over hele landet.
Vi kan røpe at det ikke alltid er de mest kjente eller dyreste tilbyderne som vil være de beste for ditt prosjekt. Sammenlign gjerne tilbud fra flere: Vurder anleggenes effekt, installasjonsgebyr, eventuelle ekstrakostnader, forventet levetid og garanti.
Ved å helt gratis registrere behovene dine hos oss i Solsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere i ditt lokalmiljø. Det kan være vanskelig å finne leverandører av solcelletakstein på egen hånd, da det som nevnt ikke er like mange som tilbyr denne typen solceller. La oss hjelpe deg, så kan du gå ut og nyte solen i stedet.
Du har muligheten til å kjøpe solcellepanel separat. Du kan for eksempel velge rimelige produkter til salgs i kjedebutikker og på nett, for deretter å kontakte en uavhengig montør. Men fordi solcelleleverandørene ofte får kvantumsrabatter på sine innkjøp, vil det som regel lønne seg å kjøpe en full pakke med både paneler og installasjon inkludert. Solcelletakstein er fremdeles et ganske nytt produkt, og selges først og frem via etablerte solcellebedrifter. Kvalitet og effektivitet henger dessuten sammen, og som regel vil det lønne seg på sikt å betale for kvalitetsprodukter, om du har mulighet til det.
For å beregne omtrent hvor mye du kan spare på å forsyne boligen din med solenergi som supplering av strømmen fra strømnettet, kan du gange det du betaler for strømmen, inkludert strømpris, nettleie, moms og elavgift, med antall kilowattimer (kWt) solcelleanlegget ditt produserer i året: 4.000 kWt ganget med én krone i strømpris blir 4.000 kroner spart på et år.
Klima- og miljødepartementets foretak Enova gir tilskudd til alle som går til innkjøp av energibesparende og miljøvennlige anlegg, som solceller, både til hytta og hjemme.
For solcelletakstein til en bolig med takflate på 150 kvadratmeter vil totalprisen, minus Enova-tilskuddet, ende på cirka 550.000 kroner.
Du sender inn søknaden digitalt via Enovas nettside etter at anlegget er på plass og du dermed kan dokumentere utgiftene i forbindelse med prosjektet. Hvor mye du har rett på, beregnes ut fra et grunnbeløp på 7.500 kroner. På dette beløpet legges det til 1.250 kroner per kilowatt anlegget kan produsere, opp til maksgrensen på 20 kilowatt. Det betyr at det maksimale støttebeløpet du kan få utbetalt, er 32.500 kroner.
Følgende må være oppfylt for at du skal kunne motta Enova-støtte:
Om du kombinerer solcelleanlegg med andre klimavennlige tiltak, vil totalbeløpet fra staten kunne økes. Eksempler her er el-produksjon med vindmøller og vannkraftverk. Denne ordningen gjelder også om du velger å installere smart strømstyring. Dette er en måte å automatisere strømbruken slik at prosesser settes i gang automatisk når det er mest gunstig; lading av batteriet på elbilen eller oppvarming vil da settes i gang når strømmen er billig. Slik kan du redusere strømutgiftene dine samtidig som du bidrar til mindre belastning på kraftnettet.
Noen fylkeskommuner og kommuner gir økonomisk støtte til privatpersoner som anlegger miljøvennlig el-produksjon i sine hjem. Du kan riktignok kun motta støtte fra én instans.
Solcellepaneler er vanligvis unntatt kravet om byggesøknad dersom de monteres på et eksisterende bygg. Men det finnes unntak, og det er greit å forhøre seg med kommunen før du setter i gang byggeprosjektet ditt. Om du må sende en søknad til kommunen, betaler du et gebyr. Prisen varierer, men 2.000 til 3.000 kroner er vanlig for mindre tiltak.
På generelt grunnlag kan vi si at solcellepanel i form av solcelletakstein er verdt det for deg som:
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg