Lurer du på hva solcelletak koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solceller på tak, inkludert hva som er inkludert i prisen, hvor mye du kan spare ved å ha et solcelleanlegg hjemme, hvilke leverandører du kan velge mellom, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Et solcelletak vil koste et sted mellom 150.000 til 250.000 kroner, inkludert montering. Totalprisen kan imidlertid være både lavere og høyere enn dette. Det er vanskelig å komme med et mer nøyaktig estimat, da det er stor forskjell på hvor store solcelleanlegg hver husstand trenger. En enkel måte estimere prisen på, vil være å gange prisen per panel med antall paneler du ønsker.
Det er greit å være klar over at det finnes store prisvariasjoner mellom de ulike type solcellene du kan ha på taket, og vi skal nå se litt nærmere på de to vanligste solcellene som brukes på tak:
Solcellepanel koster vanligvis rundt 2.500 til 4.000 kroner per kvadratmeter, inkludert montering. Solcellepanel har veldig god effekt, men kan ikke dekke et like stort område på taket som det solcelletakstein kan.
Solcelletakstein koster vanligvis rundt 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter, inkludert montering. Den har litt mindre effekt enn vanlige paneler, men kan til gjengjeld dekke et mye større område.
En mer utfyllende beskrivelse av begge variantene, vil du finne i seksjonen “Hvilke typer solcelleteknologi kan du velge mellom?” lengre ned i denne guiden.
Montering er svært kostbart, og er den delen av prisestimatet vårt som kan variere mest. Den enkleste måten å finne et godt estimat på prisen av montering, vil være at du kontakter en eller flere lokale bedrifter og spør om de kan komme på befaring hjemme hos deg. Befaring skal stort sett være kostnadsfritt og bindingsfritt, og du må ikke bruke en bedrift bare fordi de kommer på befaring. I samme slengen får du også sjekket om taket ditt er egnet for solcellepanel i det hele tatt, eller om det er usikkerhet rundt om taket tåler vekten.
Montører har fastpris og timepris. Fastpris er et grunnbeløp som må betales uansett hvor kort eller lang tid de har brukt på et prosjekt. Mange har også fastpris i form av at du betaler en andel før prosjektet begynner, slik at de kan sikre seg at du kan betale, og slik at du kan forsikre deg om at de gjennomfører prosjektet.
Timepris er kostnaden per time de arbeider, og de fleste bedrifter vil derfor kunne gi et prisestimat basert på tidligere oppdrag av samme slag. Vær imidlertid oppmerksom på at timeprisen fort kan bli lavere eller høyere enn først estimert.
Det er ikke alltid like lett å vite hva som egentlig inkluderes når man kjøper solcellepanel. Heldigvis inkluderer de aller fleste bedrifter det samme i tilbudene sine, og om det er noe som ikke er inkludert, pleier man likevel å kunne legge det til, dersom det er ønskelig.
Først og fremst er montering inkludert i de aller fleste pristilbud. Det er ikke alltid inkludert i prislistene på hjemmesiden til bedrifter, men noen ganger kan de ha eksempelpriser på hva den totale kostnaden blir både med og uten montering. Det er likevel sjeldent at montering ikke er inkludert i pristilbud.
Når det kommer til montering, vil ikke prisen inkludere hendelser utenfor deres kontroll. Det vil si at det for eksempel kan skje en ulykke underveis i monteringen, at råte blir funnet i taket, eller at det oppstår andre situasjoner som gjør at montørene må utsette eller forlenge arbeidet. Om noe skulle skje, får du likevel beskjed i god tid.
Stadig flere bedrifter inkluderer nå registrering til strømnettet i tilbudene sine. Det vil si at de tar seg av registrering og oppkobling på vegne av deg, slik at alt er klart når du står der med et ferdig solcelleanlegg.
Som nevnt kan det dukke opp uforutsette hendelser som påvirker prisen, men det er også andre ting som ikke alltid inkluderes i pristilbudet man får. For eksempel kan montører som holder til langt unna boligen din ta kjøretillegg eller transporttillegg. Det kan også være at de må kjøpe inn ekstra deler etter at monteringen er påbegynt. Om noe av dette blir relevant, skal du få beskjed om det i god tid. Vi anbefaler at du spør bedriften direkte om kjøretillegg og transporttillegg, dersom de ikke opplyser om det i tilbudet de gir deg, eller på hjemmesiden deres.
Det finnes ikke flust av alternativer til den som ønsker solceller på taket, men for at du skal føle deg litt mer sikker på hva du skal velge blant de som finnes, skal vi nå se nærmere på det du har å velge mellom:
Solcellepanel brukes ofte om de fleste typer solcelleteknologi, men det referer også mer spesifikt til de kjente blå solcellepanelene som man kan se montert på alt fra tak til påler på en gressplen. Denne typen har vært på markedet lengst, og har derfor kanskje hatt mest tid til å utvikle en teknologi som fungerer bra - vanlige solcellepanel produserer mer strøm enn de andre variantene.
Dette er en variant for den som ønsker at solcellene skal være mer estetisk pene. Solcellene er integrert i takstein, slik at man ikke ser at det er solceller der i det hele tatt. Med integrerte solceller får man også dekket et større område av taket. Generelt sett kan denne typen anbefales dersom man likevel har tenkt til å bytte taket, slik at du slipper å måtte kjøpe og montere solcellene og taket hver for seg. Ofte kan prisen for et helt nytt tak med solcelletakstein være billigere enn å kjøpe et nytt tak uten solcelletakstein - det er en del takstein på markedet som er litt dyrere enn solcelletakstein.
Denne varianten produseres i hovedsak av Tesla og selges i USA, men er også på vei til markedet i Norge. Flisene som solcellene er integrerte i, ser mer ut som takstein enn solpanel, og fungerer derfor fint om man er opptatt av det estetiske. I tillegg så slipper man å bytte ut hele taket - solcelleflisene kan ifølge Tesla monteres på allerede eksisterende tak, så man får estetikken av solcelletakstein, uten at man må bytte ut hele taket.
Antall leverandører som produserer og selger solcelleteknologi i Norge er stadig i vekst, og det kan derfor bli vanskelig for mange å måtte lete gjennom mengden av bedrifter. Vi har samlet noen av de mest relevante bedriftene som opererer i Norge, slik at du lettere får oversikten selv:
Sun-Net selger solceller som starter på cirka 2.000 kroner per kvadratmeter. De oppgir kun priser for solcelletakstein på hjemmesiden sin, men samarbeider med andre bedrifter, som Skarpnes, som også selger vanlige solceller.
Nortekk er en taktekker-bedrift som har holdt til i Norge i mange tiår, som nå også selger og monterer solcelletakstein. De selger anlegg med solcelletakstein for rundt 100.000 til 130.000 kroner. Siden dette i hovedsak er en taktekker-bedrift, så er monteringen inkludert og gjennomført av Nortekk.
Lyse har i mange år jobbet med fornybar energi i form av vannkraft, og begir seg nå ut på solcelleteknologi. De har en høyere prisklasse enn noen av de andre vi har snakket om, og tar rundt 160.000 kroner for åtte solcellepaneler. Lyse oppgir ikke noen priser i kvadratmeter, men har en priskalkulator på hjemmesiden sin.
Otovo selger hele anlegg, inkludert montering, med en gjennomsnittlig startpris på 39.000 kroner. De driver heller ikke bare med salg - du kan leie solcelleanlegg hos Otovo. Om du velger å gjøre det, betaler du et månedlig beløp til Otovo og betaler dermed ikke full pris for anlegget. Ved leie av anlegg får du også sjansen til å kjøpe anlegget på et senere tidspunkt.
Vi kan også nevne at utenlandske leverandører kan sende til Norge selv om de ikke opererer her, men det kan bli dyrere med tanke på leveringskostnader og monteringsarbeid, da utenlandske leverandører gjerne ikke har avtaler med lokale bedrifter som driver med montering.
Når du kjøper et solcelleanlegg, er det aller viktigste at du er klar over at solcellepanel er en langtidsinvestering. Du kommer ikke til å se en stor fortjeneste på solcellene med en gang, men over lengre tid vil du tjene inn igjen pengene du brukte på anlegget.
Det området man sparer mest penger på, som også er motivasjonen til mange som ønsker solcellepanel, er strømregningen. Spesielt med prisøkningen de siste årene, kan solcellepanel virke fristende. Solcellepanel er spesielt fine til sommeren, og kan senke strømregningen betydelig. Om vinteren kan også strømregningen bli merkbart lavere, selv om det ikke er like mye direkte sollys som om sommeren.
Overskuddsstrøm er også en fin måte for deg å tjene inn igjen pengene du brukte på anlegget. Om sommeren produserer man gjerne mye mer strøm enn det man trenger; strømforbruket om sommeren pleier vanligvis å være nokså lavt. Dersom du er koblet til strømnettet, kan du selge all overskuddsstrømmen din videre! Vi anbefaler ikke at du kjøper inn et større anlegg enn du trenger, i håp om å selge mye overskuddsstrøm. Du kan tape penger på det, og strømleverandører er ikke pliktige til å kjøpe strømmen din.
Det er lett å tenke at å montere solcellepanel ikke er så vanskelig, og at man sikkert kan spare mye penger på å gjøre det selv. Dessverre kan det få svært dårlige konsekvenser om du gjør det på egenhånd. Montører har utdanning og nødvendig sertifisering som tillater dem å jobbe med montering av solcellepaneler, og feil kunnskap kan føre til at solcellepanelene ikke fungerer som de skal, eller at det i verste fall fører til brann. I tillegg vil ikke de fleste forsikringer betale tilbake for skader som ikke er gjort av en profesjonell håndverker, og støtteordninger, som for eksempel økonomisk støtte fra Enova, krever også at man bruker profesjonelle montører med riktig sertifisering. Du sparer nok uansett mer i lengden om du lar de profesjonelle ta jobben.
Det er lett å tenke at solcelletak er en altfor dyr investering, selv om man kan tjene noe på å ha solceller. Forståelig nok så er økonomi veldig viktig for mange, og innkjøp og montering av solcelletak kan føles som en økonomisk risiko. Heldigvis er det en støtteordning som kan lette litt på det økonomiske trykket.
Økonomisk støtte gis fra Enova, som styres av Klima- og miljødepartementet. Støtten de gir til privatpersoner for klimavennlige tiltak som installering av solceller, begynner på 7.500 kroner, og kan stige opp til 32.500 kroner. Nøyaktig hvor mye du får kommer an på størrelsen og kapasiteten på anlegget. For å få støtte må du registrere anlegget ditt hos Enova, og oppfylle alle kravene de har til støtte.
Her er en kort liste over Enovas krav til at du skal få økonomisk støtte:
Med tanke på lange, mørke vintre, vil mange frykte at solcelletak blir helt ubrukelige om vinteren. Heldigvis er ikke det sant. Solcelleanlegg produserer ikke like mye strøm om vinteren som om sommeren, men det er likevel en del strøm å hente. Nyere undersøkelser viser for eksempel til at solcelleanlegg fungerer best i minusgrader. I tillegg kan solen skape gjenskinn i snøen, som igjen treffer panelet. Om sommeren, når man ofte produserer mer strøm enn man egentlig trenger, kan man også selge overskuddsstrømmen via strømnettet.
Det er rett og slett godt lagt opp til at man skal kunne ta del i en bærekraftig framtid ved å installere solcelleanlegg. Med støtte fra Enova, muligheten til å selge overskuddsstrøm, billigere strømregning, og et skritt mot en mer miljøvennlig fremtid, kan kjøp av solcelletak kanskje bli et av de beste valgene man tar.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg