Lurer du på hva et solcelleanlegg koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcelleanlegg, inkludert prisforskjeller på markedet, hva som typisk er inkludert i prisen, hvor mye du kan få i støtte ved kjøpe av solcelleanlegg, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Det blir stadig mer populært å gå over til fornybar energi i norske hjem. En måte å gjøre det på, er ved å få installert solcelleanlegg på taket slik at du kan produsere din egen strøm. Dette er både miljøvennlig og på lengre sikt også et fornuftig valg fra et økonomisk ståsted. I dag mottar vi flere tusen ganger mer energi fra solen enn det vi faktisk bruker, selv om energien både er gratis og miljøvennlig.
Et solcelleanlegg absorberer sollys og omdanner lyset til strøm. Med dagens teknologi er solceller cirka 15-24 prosent effektive. Det betyr at solcellen kan omgjøre omkring 15-24 prosent av sollyset som treffer til strøm. Den totale strømproduksjonen avhenger av hva slags solteknologi som benyttes og hvor stort solcelleanlegg du kjøper. Strømmen du produserer kan du bruke selv, slik at du slipper å kjøpe like mye strøm fra strømselskapet ditt. Har du overskudd, kan du selge strømmen til det lokale nettselskapet der du bor.
Mange er likevel usikre på om de bør investere i solcelleanlegg, og om man sparer nok på lengre sikt for å rettferdiggjøre prisen på et solcelleanlegg. Prisen på solcelleanlegg kan variere mellom alt fra 150.000 til over 250.000 kroner. Prisen påvirkes blant annet av hva slags solcelleteknologi som benyttes i solcelleanlegget du kjøper, og ikke minst vil størrelsen på anlegget ditt være en viktig prisfaktor.
Prisen påvirkes videre av høyden og hellingen på taket ditt, antall takflater, om prosjektet ditt kvalifiserer til støtte fra stat eller kommune, hvilken type taktekke du har og valg av montør. I gjennomsnitt ser vi at de fleste betaler et sted mellom 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter med solcellepanel.
Solcellepanel er et populært alternativ, men noen velger heller å kjøpe solcelletakstein. Solcelletakstein er takstein som har integrerte solceller. Disse er noe dyrere enn solcellepanel, og du bør forvente å betale mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter med solcelletakstein. Dessuten er ikke solcelletakstein like effektive som solcellepanel. Det er særlig i tilfeller der en uansett har planer om å bytte tak i tillegg, at solcelletakstein kan være aktuelt. Det vil være mer kostbart å legge et nytt tak, for deretter å installere solcellepanel på taket, enn det er å kombinere begge prosjekter i ett med solcelletakstein. Noen foretrekker også solcelletakstein fordi det ser penere ut når solcellene blir en integrert del av taket.
Montering og transport: Det omtrentlige prisnivået vi har skissert ovenfor inkluderer selve solcelleanlegget og montering. Normalt vil de totale kostnadene fordeles noenlunde likt mellom prisen for anlegget og prisen for montering. Likevel kan prisen for montering bli litt høyere hvis du skal ha solcelleanlegget montert utenfor vanlig arbeidstid, for eksempel i helger eller på kveldstid, når montøren må ta overtidsbetalt. Hvis det er lang distanse mellom huset ditt og montør, kan det påløpe ekstra kostnader i forbindelse med kjøring og transport.
Nødvendig utstyr til montering: Prisen inkluderer alt utstyr du trenger til solcelleanlegget. Det vil si solcellene, festemidler som trengs for å montere solcellepanelet, strømkabler, vekselretter og elektrisk kobling til strømnett og sikringsskap. Det benyttes ulike festemidler avhengig av hva slags taktekke og vinkel du har på taket ditt, og dette kan også påvirke prisen til en viss grad. Har du eksempelvis takstein, må det vanligvis brukes kroker som festes under taksteinen. Strømkabler må brukes for å koble solcellene sammen og koble dem til vekselretter. Vekselretter må du ha for å konvertere likestrøm til vekselstrøm. Systemet skal så kobles til sikringsskapet og vekselretter gis en egen sikring.
Leasing av solcelleanlegg: Det finnes ulike betalingsmodeller ved kjøp av solcelleanlegg. Siden det er en kostbar investering for mange, tilbyr mange leverandører leasing som et alternativ til å kjøpe utstyret. Hvis du velger å lease et solcelleanlegg, betaler du en fast pris i måneden i løpet av hele leasingperioden. Den månedlige leieprisen vil da avhenge av hvor dyrt solcelleanlegg du velger og hvor lang leasingperiode du ønsker. Ved leasing kan du som regel velge å kjøpe solcelleanlegget til enhver tid før leasingperioden utløper. Hvis du ønsker å si opp leasingavtalen underveis, kan dette normalt gjøres mot at du betaler et gebyr og kostnader knyttet til demontering av anlegget.
I dag får du tak i solcelleanlegg med ulike typer solcelleteknologi. Vi skiller hovedsakelig mellom tynnfilmsolceller, polykrystallinske solceller og monokrystallinske solceller.
Tynnfilmsolceller: Tynnfilmsolceller er de minst effektive, med en estimert effekt på i overkant av 10%. Blant tynnfilmsolceller er noen laget av silisium, mens andre er laget med stoffene CdTe (Cadmium telluride) eller CIGS (Copper Indium Gallium Selenide). De tynnfilmsolcellene som er laget med CIGS er mest effektive og lettere å få tak i. Det er ikke vanlig å bruke CdTe i Norge i dag, da de er sjeldne, har nokså lav effekt, og inneholder miljøfarlige stoffer.
Polykrystallinske og monokrystallinske solceller: Det er imidlertid polykrystallinske og monokrystallinske som er de mest effektive og populære typene solceller i dag. Som navnet tilsier, består polykrystallinske solceller av mange krystallkorn. Disse solcellene har et karakteristisk blåaktig fargespill i overflaten og effektiviteten ligger vanligvis et sted mellom 15 og 17 prosent. Siden polykrystallinske solceller består av mange krystallkorn, har elektronene noe mindre mobilitet, noe som gjør dem litt mindre effektive enn monokrystallinske solceller. Monokrystallinske solceller består av én krystall og elektronene har derfor mer bevegelsesfrihet. Monokrystallinske solceller har en effektivitet på rundt 19-23 prosent og har derfor blitt blant de mest attraktive typene solceller i landet. På overflaten har monokrystallinske solceller en jevn og pen sort farge.
Mange forveksler solcelleanlegg med solfanger, men dette er ikke det samme. En solfanger absorberer varme fra solen og tilfører varmen til vann. Du kan bruke en solfanger til å varme opp vann i en varmtvannstank eller hvis du har et system for vannbåren varme i huset ditt. Et solcelleanlegg brukes derimot til å produsere elektrisitet. Både solcelleanlegg og solfanger er likevel miljøvennlig teknologi som gjør hjemmet ditt grønnere.
Prisen for et nytt solcelleanlegg kan variere mellom alt fra 150.000 kroner til over 250.000 kroner. Det innebærer at prisforskjellene er nokså store. Aller billigst er det å kjøpe tynnfilmsolceller, men det er også det minst effektive alternativet, slik at investeringen kanskje ikke blir like lønnsom på lengre sikt. Monokrystallinske solceller er de mest kostbare, men også de beste. Polykrystallinske solceller er normalt litt billigere enn de monokrystallinske.
Det finnes svært mange leverandører av solcelleanlegg i dag. Prisene kan også variere fra den ene leverandøren til den andre, noen ganger også når kvaliteten på solcelleanlegget er nokså likt. Derfor er det alltid lurt å sjekke prisene hos flere tilbydere før du bestemmer deg.
Noen populære aktører på markedet for solceller, er Otovo, Solcellespesialisten og Fjordkraft, men det finnes flere titalls leverandører. Du kan hente inn pristilbud for solcelleanlegg der du bor hvis du besøker hjemmesidene til leverandører. Vi anbefaler at du henter inn minst 3 pristilbud, slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag.
Når du skal sammenligne pristilbud, er det viktig at du tar deg god tid og leser nøye gjennom pristilbudet du har fått. Finn ut nøyaktig hva som er inkludert i tilbudet og se om noe kommer som et tillegg i prisen. På den måten blir det lettere å sammenligne alternativene på riktig grunnlag og med like forutsetninger.
Merk at prisforskjeller ofte skyldes at det ene solcelleanlegget er bedre eller mer effektivt enn det andre. Målet bør ikke nødvendigvis være å finne det aller billigste solcellepanelet. I stedet bør du prøve å finne solcelleanlegget som er mest lønnsomt på lang sikt. Mange leverandører har egne kalkulatorer på hjemmesidene deres som lar deg estimere cirka hvor mye du kommer til å spare i strøm per år med ulike solcelleanlegg. Med slike solcellekalkulatorer kan du også beregne omtrentlig hvor lang tid det tar før du har spart inn kostnaden av solcelleanlegget på lavere strømregninger.
Selv om et solcelleanlegg gjør det mulig å spare penger på strøm over tid, er det ofte engangskostnaden ved anskaffelse som skremmer bort mange potensielle kjøpere. Det er ikke alle som kan ta seg råd til å investere i et solcelleanlegg til opp mot 150.000 kroner eller mer. Derfor eksisterer det forskjellige støtteordninger som skal fungere som et insentiv for å få flere til å vurdere miljøvennlige løsninger som solcelleanlegg. Den mest kjente støtteordningen er den som tilbys av det statlige organet Enova. Enova støtter en rekke miljøvennlige tiltak i hjemmet både for privatpersoner og bedrifter.
Hvis du kjøper solcelleanlegg, kan du få dekket opptil 32.500 kroner av investeringskostnaden fra Enova. Dette beløpet forutsetter imidlertid at du får installert et solcelleanlegg med 20 kW effekt. Enova gir 7.500 kroner i støtte for installasjonen av solcelleanlegget, og støtten utover dette avhenger av hvor mye effekt du installerer. Enova betaler 1.250 kroner for hver installerte kWp. Med 20 kW installert, får du altså 25.000 kroner for installert effekt, pluss 7.500 kroner for anlegget. For å få støtte fra Enova, må du først kjøpe og installere anlegget, for deretter å sende inn krav til Enova med dokumentasjon på jobben som er gjort. Du bør gjøre deg kjent med kriteriene for å få støtte fra Enova før du kjøper.
Enova støtter også andre miljøvennlige tiltak som kan kombineres med solcelleanlegg. For eksempel kan du få inntil 10.000 kroner i støtte hvis du får installert en solfanger i samme slengen. Du kan lese mer om støttesatsene og kriteriene for å få støtte på Enovas hjemmesider.
Mange fylker og kommunen tilbyr lignende støtteordninger for kjøp av solcelleanlegg. Du kan imidlertid bare bruke én støtteordning, så hvis du allerede har benyttet deg av Enovas støtteordning, kan du ikke bruke den som finnes i din kommune, og motsatt. Noen ganger er støtteordningene i kommunen enda bedre, men dette varierer fra kommune til kommune. Sjekk hva kommunen din tilbyr av støtte før du benytter deg av støtteordningen fra Enova til kjøp av solcelleanlegg.
I de aller fleste tilfeller er det verdt å investere i et solcelleanlegg. Avhengig av hvor effektivt solcelleanlegg du kjøper og hva strømprisen er til enhver tid, kan du spare opp investeringskostnadene for solcelleanlegg i løpet av relativt få år med lavere strømregninger.
Et solcelleanlegg vil dessuten være med å på å øke verdien av huset ditt, slik at kostnaden kan spares inn bare der. Når du har spart inn investeringskostnaden på lavere strømregninger, vil du etter dette produsere gratis strøm så lenge du eier solcelleanlegget. De fleste solcelleanlegg har en levetid på mellom 30 og 50 år. Hvis du har overskuddsstrøm, kan du til og med tjene penger ved å selge dette til nettselskapet ditt.
For at det skal være verdt pengene, er det likevel viktig at solforholdene er gode nok der du bor. Ellers vil du ikke være i stand til å produsere nok strøm. Som regel bør solcelleanlegg være vendt sørover for å kunne treffes av mest mulig sollys, men noen ganger kan de også være vendt mot øst eller vest. Du finner flere forskjellige solkart på nettet med oversikt over alle hustak i Norge. Her kan du søke opp din egen adresse for å se nøyaktig hvor på taket solcelleanlegget bør plasseres for å få optimal effekt.
Solkartene tar likevel ikke hensyn til lokale skyggeforhold, så dette er noe du selv må ha i bakhodet. Hvis trær, bygninger eller fjell lager skygge på taket ditt, spiller det ikke så mye rolle hva solkartet sier. Hvis du bor på et sted hvor du ikke får tilstrekkelig med sollys på taket, er det kanskje ikke verdt å investere i et solcelleanlegg.
Mange tror at solcelleanlegg egner seg dårlig for bruk i nordiske land, men selv om vi ikke får like mye sollys i Norge som i mange andre land lengre sør i Europa og verden, fungerer solcelleanlegg likevel godt her. Solcelleanleggets effektivitet avhenger ikke bare av hvor mye sollys det blir utsatt for, men også temperaturer i omgivelsene. Faktisk fungerer solcellene optimalt i relativt kalde temperaturer. Derfor kan solcelleanlegg være en god investering også i Norge.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg