Lurer du på hva solcellepanel på tak koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcellepanel på tak, inkludert prisen for montering, hva du kan få i økonomisk støtte fra Enova, hvilke alternativer du har til solceller på taket, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Et helt solcelleanlegg for tak koster vanligvis mellom 150.000 og 250.000 kroner. Prisen per kvadratmeter ligger på omtrent 2.500 til 4.000 kroner. Hvor mye det kan ende opp med å koste deg totalt, kommer helt an på hvilket merke du velger, hvor stort anlegg du har behov for, og hvor lang tid montørene bruker på arbeidet. De oppgitte prisene gjelder ikke solcelletakstein, som gjerne koster en del mer. Pakketilbud på solpanel som kan monteres på bobiler eller båter er på den andre siden som regel en del billigere.
Montering står for en stor del av prisen, selv om det kan være vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye montering i seg selv koster. Prisene avhenger både av hvor lang tid montørene trenger for å sette opp anlegget samt hvilke priser og timepriser hvert enkelt firma tar for montering.
Det er i all tilfeller mulig å få et eller flere firmaer til å komme på befaring hjemme hos deg, og dette er som regel både gratis og uforpliktende. Du kan enten ta kontakt med montører direkte eller gjennom aktører som selger solcelleprodukter. Når en bedrift kommer på befaring, vil du få en estimert pris som inkluderer både montering og solcellepaneler.
Når montørene er på plass for å installere anlegget ditt, vil prisen komme an på hva fastprisen og/eller timeprisen deres er. Noen bedrifter kan ha en høy fastpris, men til gjengjeld med en lavere timepris, mens andre bedrifter har det motsatte.
Som oftest samarbeider leverandøren av solcellepanelene allerede med en eller flere bedrifter som driver med montering, men vi anbefaler likevel å hente inn tilbud fra flere bedrifter på egen hånd også, for å på denne måten kunne sammenligne både priser og tjenester. Det kan for eksempel være at bedriften du vil kjøpe solpanel fra ikke samarbeider med montørene nærmest deg eller at montørene de samarbeider med priser seg dyrere i forhold til andre bedrifter nær deg.
Enova eies av Klima- og miljødepartementet, og er et statlig organ som jobber for at Norge skal bli et mer bærekraftig land. Dette inkluderer solcelleteknologi, og de gir støtte til både privatpersoner og bedrifter.
Enova gir fra 7.500 til 32.500 kroner i støtte til montering av solcelleanlegg. Hvor mye du får avhenger av hvor stort anlegget ditt er, samt hvor stor kapasitet anlegget har. Startbeløpet på støtten er på 7.500 kroner. Dette innebærer støtte for selve installasjonen av anlegget. Videre får du 1.250 kroner per kWp installert effekt, opptil 20 kW - noe som kan gi til sammen 32.500 kroner totalt i støtte. Du får ikke støtten før etter monteringen er helt ferdig og hele beløpet er innbetalt.
Her er en kort oversikt over Enovas krav til støtte:
De fleste leverandører inkluderer de samme tjenestene i den totale prisen når det er snakk om kjøp og montering av solcelleanlegg. Det kommer kanskje som en selvfølge at prisen inkluderer selve anlegget du ønsker at skal bli installert, men det inkluderer også alt av utstyr som montørene bruker og deler som kommer utenom selve solpanelet.
Hvis montering er inkludert i prisen, skal både timepris og fastpris oppgis, avhengig av hvilken betalingsmetode dere blir enige om. Med tanke på at aktørene som utfører arbeidet er profesjonelle og gjerne har mange lignende prosjekter bak seg, kan du regne med at estimatet du får oppgitt på hvor mange timer de trenger for å utføre arbeidet vil være nokså sikkert. I noen tilfeller kan prisen imidlertid ende med å bli høyere enn først antatt. Dette kan være tilfeller hvor man for eksempel finner råte på take underveis i monteringen. Da må det brukes flere arbeidstimer enn først estimert, og prisen vil som følge av dette kunne øke. Om noe slikt skulle oppstå, vil du få beskjed i god tid.
Noe som ofte kan være inkludert i eventuelle tilbud du får av en bedrift, kan være registrering til strømnettet. Noen bedrifter tilbyr å gjøre dette på vegne av deg, slik at du slipper å registrere deg selv til strømnettet. Det sistnevnte er imidlertid mindre vanlig at inkluderes i eventuelle prispakker eller tilbud.
Noen ekstra kostnader kan forekomme, som ikke ellers inkluderes i eventuelle pakketilbud. For eksempel kan det være ekstrautgifter i henhold til ekstra deler som må kjøpes inn. Det kan også være at montørene tar kjøretillegg eller transporttillegg. Om dette er relevant, skal det opplyses om før du inngår en avtale med en gitt bedrift. Dersom du er usikker, anbefaler vi at du spør den relevante bedriften direkte.
Det berømte blå solpanelet er ikke det eneste som er på markedet, og det kan være at en av de andre variantene passer dine formål mye bedre.
Solcelletakstein er en variant med voksende popularitet. Dette er rett og slett solceller integrert i takstein, noe som gjør det til et fint valg for den som ikke liker synet av blå paneler på hustaket. Til gjengjeld er solcelletakstein dyrere enn vanlig solpanel, og koster vanligvis rundt 4.500 kroner per kvadratmeter. Solcelletakstein produserer også mindre strøm enn vanlige solcellepanel, men kan dekke en større overflate.
Solcellefliser produseres i hovedsak av Tesla, og er et slags solcellepanel som kan monteres på allerede eksisterende tak. I motsetning til vanlige solcellepanel, ser denne typen solcelle ut som vanlige takfliser og passer dermed perfekt for den som ønsker et mer estetisk pent valg. Solcellefliser koster rundt 2.000 kroner per kvadratmeter, men prisen kan endre seg når produktet offisielt kommer ut på det norske markedet.
Solfangere er et av de billigste produktene på markedet når det kommer til å utnytte solens stråler, men i motsetning til solceller produserer ikke solfangere strøm. I stedet produserer solfangere varme, slik at du kan få varmt vann i for eksempel dusjen. Et komplett anlegg vil koste fra 30.000 kroner og oppover.
Tynnfilmsolceller er et populært valg for bobiler og båter, siden den kan bøyes og tilpasses overflater som ikke er helt flate.
I de siste årene har det dukket opp stadig flere bedrifter som produserer og leverer solcellepanel, og det kan være utfordrende for mange å finne den produsenten som passer dine behov best. For å gjøre det lettere, skal vi se på noen av de mest relevante og kjente produsentene i Norge.
Denne bedriften produserer en rekke forskjellige solceller, og samarbeider tett med taksteinfirmaet Skarpnes. De oppgir ikke prisen for vanlige solcellepanel på hjemmesiden sin, men de tar cirka 2.000 kroner per kvadratmeter for solcelletakstein. Vanlige solcellepanel pleier å være en del billigere enn solcelletakstein, så man kan anta at snittprisen deres for solcellepanel er lavere enn dette.
Otovo selger solcelleanlegg fra 39.000 kroner og oppover, inkludert montering. De er også en av få leverandører som tilbyr leasing av anleggene sine. Det vil si at du ikke trenger å kjøpe et helt anlegg, men heller leie det til en fast pris per måned. Anlegg som leies kan man også kjøpe ved en senere anledning.
Nortekk er hovedsakelig taktekkere, men de har tatt seg inn på solcellemarkedet ved å inkludere solcellepanel i repertoaret sitt. De selger anlegg på rundt 100.000 til 130.000 kroner, inkludert montering.
Lyse er en bedrift som i hovedsak jobber med vannkraft, men som nå også selger solcellepanel. Lyse er i en litt høyere prisklasse, med priser på cirka 160.000 for åtte solcellepaneler. De oppgir ikke pris per kvadratmeter.
Dersom du er usikker på hvordan du skal begynne med å hente inn tilbud, kan det være en idé å benytte seg av en markedsplass som henter inn tilbud for deg, for eksempel via vår markedsplass her på Solsmart. Her kan helt gratis motta uforpliktende tilbud fra flere ulike aktører, og på denne måten enkelt sammenligne tilbudene.
Dette er kanskje det første spørsmålet man stiller seg når man ønsker å kjøpe solcellepanel. Trolig er det også spørsmålet som gjorde at man ville undersøke solcellepanel til å begynne med (hvis man ser bort ifra miljøgevinsten!). Det enkle svaret er at ja, man kan spare noe, ofte mye, på å installere solcellepanel!
Solcellepanel er en langtidsinvestering som lar deg spare en god del på strømutgiftene. Når man ser på hvor mye strømprisene har steget de siste årene, kan dette for mange virke veldig fristende. Det er greit å vite at solcellepanel ikke kan ta hele strømregningen din, men det lønner seg likevel på lang sikt. Om sommeren kan en allerede lav strømregning bli enda lavere dersom man har solcellepanel. Selv om vinteren, når man kanskje tenker at solcellepanelet ikke er så lønnsomt, kan strømregningen bli merkbart lavere.
Du kan også tjene pengene inn igjen ved å selge overskuddsstrømmen din. For å gjøre det må man være plusskunde hos en strømleverandør, og selge den til leverandøren. Gjennom dette kan du også kjøpe strøm av andre som har solcellepanel. Vi anbefaler ikke at du kjøper et større anlegg enn du trenger i håp om å tjene mye på overskuddsstrøm. Strømleverandører er ikke pliktige til å kjøpe strømmen din, og du kan rett og slett tape mye penger om du kjøper et for stort anlegg. For å spare mest mulig både på selve kjøpet og for fremtidig bruk av anlegget, anbefaler vi at du ikke kjøper et større anlegg enn du trenger.
Mange håper at de kan spare penger ved å montere solcelleanlegget selv, siden monteringen ofte er halve prisen. Solcellepanel er en elektrisk installasjon og er med andre ord ikke noe du kan installere selv, med mindre du har riktig utdanning og kvalifikasjoner. Dersom noe blir koblet til feil, kan hele anlegget bli ødelagt. Når man jobber tett med elektrisitet, så kan feilsteg i verste fall lede til brann, og det kan ende opp med å koste deg mye mer enn det du betaler for monteringen.
Vi har allerede etablert at du ikke kan gjøre monteringen på egenhånd, men det er likevel en del du kan gjøre i forkant for å øke sjansene for mindre utgifter og en mindre komplisert prosess. Det aller viktigste du kan gjøre i forkant er å sjekke taket ditt. Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig for deg å montere et helt anlegg på et tak som uansett må byttes ut et par år senere - det kan føre til ekstra kostnader som lett kan unngås.
Det kan også være en idé å sjekke ut omgivelsene til huset ditt. De fleste leverandører har en type solkart på hjemmesidene deres, hvor du kan sjekke solforholdene til hjemmet ditt gjennom et helt år, men slike solkart kan ikke alltid gjøre rede for trær eller høye bygninger som er i nærheten. Vi anbefaler deg å observere hvor skyggene av nærliggende trær og bygninger treffer taket ditt i løpet av en solfylt dag. Dersom det er et stort tre på din egen eiendom som skygger for store deler av taket, kan det være lurt å kutte det ned, eller kutte av enkelte deler av treet.
Med de lange og mørke vintrene som Norge er kjent for, er det fort gjort å anta at solcellepanel ikke er et godt alternativ her. Heldigvis er forholdene i Norge godt egnet for solceller, nesten uavhengig av årstid. I solfylte somre kan man leve av nesten bare selvprodusert strøm, ettersom strømforbruket uansett er lavt og solcellepanel produserer mest strøm i sommermånedene. På vinteren viser en del studier at solcellepanel fungerer best i kuldegrader. Dessuten kan den ellers milde vintersolen treffe snøen og skinne tilbake på panelene, slik at du produserer strøm selv når solen ikke treffer panelene direkte.
Solcellepanel er en langtidsinvestering som gir deg noe tilbake i form av lavere strømregninger og et steg mot en mer bærekraftig fremtid. Hvorvidt man kan ta seg råd til det, kommer helt an på egen økonomi. Men når man ser støtten man potensielt kan få fra Enova, samt den positive innvirkningen bærekraftig strømproduksjon har på miljøet, er det lett å se hvorfor solcellepanel er verdt pengene!
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg