Lurer du på hva solcellepanel for hus koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcelleanlegg, inkludert hvilke ulike anlegg du kan velge mellom og hvor mye du kan spare på å produsere din egen strøm. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Solcellepanel kan festes på tak, vegger eller på egne frittstående stativ. De kan enten innfelles i taket eller festes oppå eksisterende takstein. Her finnes det mange muligheter. Med det sagt, skal vi se på et konkret priseksempel:
Solcellepanel til en gjennomsnittlig enebolig (160 kvadratmeter): Anslagsvis kan vi si at prisen for å få installert solcellepanel med dette som utgangspunkt, vil ligge på 170.000 kroner inkludert installasjon og 24 paneler. Dette gjelder dersom det fulle potensialet til taket benyttes; det vil gi maksimal effekt.
Gjennomsnittlig strømforbruk: Gjennomsnittlig strømforbruk for en norsk enebolig er omtrent 20.000 kilowattimer per år. Ved å logge deg på kundesiden hos nettleverandøren din, vil du som regel kunne finne ut hva du selv bruker, inkludert strømforbruk for foregående år. Et solcelleanlegg kan i dag ikke stå for hele strømforsyningen til en enebolig gjennom hele året, selv om det tidvis vil være mulig i løpet av sommeren. Hensikten er å supplere strømmen fra strømnettet. Solcellene vil kunne stå for rundt 20 prosent, eller litt under, av det totale forbruket, noe som i eksempelet vårt vil bety cirka 4.000 kilowattimer.
Dette kan du spare: For å finne ut hvor mye du kan spare på anlegget ditt årlig, kan du gange antall kilowattimer anlegget kan produsere i året med den gjeldende strømprisen, inkludert strømpris, nettleie, moms og elavgift: Hvis vi går ut ifra at den ligger på omtrent en krone per kilowattime, betyr det at du vil kunne spare 4.000 kroner i året på å produsere din egen solenergi.
Vanskelig å beregne strømpriser: Regnestykket over er en grov forenkling. Den tar ikke hensyn til dagens høye strømpriser, eller økning i fremtiden. Denne økningen vil gjøre at lønnsomheten for anlegget stiger, og at tilbakebetalingstiden kortes ned. Slik det ser ut i dag, vil det ta 10 til 15 år før anlegget vil være tilbakebetalt og den grønne strømmen din blir gratis.
Solcellekalkulator: På mange av solcelleleverandørenes nettsider kan du finne en egen kalkulator, nærmere bestemt en solcellekalkulator. Her kan du skrive inn adressen din, og opp popper et prisoverslag på solcellepanel basert på bygget du bor i. Du får også se et estimat over hvor stort strømforbruk boligen din har. I tillegg får du gjerne utfyllende informasjon om hvor mye du vil kunne spare på sikt. Vanlig levetid for solcellepanel ligger på rundt 30 år, og den beregnede besparingen gjelder ofte for nettopp 30 år.
Statlig støtte: Det har blitt populært å investere i solcellepaneler de siste årene. En av grunnene er nok at det finnes gode støtteordninger. Det statlige organet Enova, under Klima- og miljødepartementet, tilbakebetaler deg for opp til 32.500 kroner avhengig av størrelsen på anlegget. For eneboligen i eksempelet vårt over vil 24 paneler tilsvare støtte på ca. 20.000 kroner. Da får investeringen en endelig prislapp på 150.000 kroner!
Generelt prisnivå for solcellepanel: Vi ser at prisen for solcelleanlegg som regel havner mellom 150.000 og 250.000 kroner. Noen prosjekter kan også koste mer, opp mot 300.000 kroner, samtidig som du får tak i små anlegg til hyttebruk og for campingliv til 10.000 kroner, mer eller mindre.
Prisvariasjoner: Størrelse, dimensjonering, typen solceller, kapasitet, leverandør, installeringens kompleksitet og vanskelighetsgrad - alt dette vil være med på å bestemme prisnivået for solceller på tak.
Fortjeneste på overskuddsstrømmen: Om sommeren kan det være at solcellene produserer mer elektrisitet enn du bruker. Overskuddsstrømmen kan du da sende ut i strømnettet. En egen avtale, plusskundeavtalen, gir deg rett til å selge den: Denne avtalen inngås med strømselskapet ditt, samtidig som det må foreligge en avtale med den lokale nettleverandøren. Hvilken pris strømleverandøren gir deg, vil variere.
Grønn strøm er populært: Å produsere egen, kortreist strøm med utgangspunkt i en fornybar energikilde, som ikke krever store inngrep i naturen og som avlaster strømnettet - og det å være med å gjøre noe for klimaet, som jo er en verdi i seg selv - er det vanskelig å prissette. Ved siden av investeringsfordelene er nok dette også en viktig årsak til solcellepanelenes popularitet.
Det er vanlig at prisene fra leverandørene inkluderer installasjon, og kostnadene for installasjonen utgjør omtrent halvparten av totalsummen for å anlegge solcellepanel. Samtidig er det slik at montering av faste elektriske installasjoner skal utføres av sertifiserte fagfolk - elektrikere eller solcelleinstallatører.
Et komplett anlegg inkluderer ellers en eller flere vekselrettere/omformere, montasjeutstyr og elektrisk materiell. Vanligvis får du også 10 års produktgaranti og 25 års produksjonsgaranti med på kjøpet.
Det vanligste er å kjøpe komplette pakker fra én installatør. De vil da stille med alle anleggets deler, nødvendig verktøy og sikringsutstyr samt teknikere og elektrikere. Flere leverandører tilbyr seg også å ordne med registrering hos strømnettleverandøren din.
De fleste leverandørene tilbyr dessuten gratis befaring, og det er helt vanlig å benytte denne muligheten til å få råd og pristilbud fra flere. Det kan tilkomme utgifter for ekstradeler, kjøretillegg og transporttillegg, og dette er noe det er lurt å forhøre seg om.
Forskjellen mellom de ulike typene solcellene, går på materialer, grad av effekt, estetikk - og dermed pris. Det som heter multikrystallinske solceller, krever mindre energi å framstille og er derfor noe billigere enn monokrystallinske solcellemoduler: Til gjengjeld har monokrystallinske solceller litt mer effekt installert i hvert solcellepanel.
For deg er det kanskje viktigst å forholde deg til valget mellom følgende to varianter:
Solcelletakstein: Disse fungerer som taktekke, og det krever derfor at man må rive og legge nytt tak - om du da ikke er i ferd med å bygge nytt eller å renovere et gammelt tak. Solcelletakstein ser ut som sort takstein, og taket ditt vil derfor skille seg lite ut fra andre typer tak. Det er et mer diskré alternativ, som mange foretrekker, men endel dyrere enn å montere paneler over eksisterende tak. Solcelletakstein koster ca. 2.000 kroner mer enn vanlig takstein per kvadratmeter. Solcelletakstein koster omtrent 4.000 - 5.000 kroner per kvadratmeter.
Solcellepanel/solcelleplater: Denne typen består av sorte plater som plasseres oppå taket. Det finnes to alternativer: Man kan enten legge utenpåliggende og innfelte/integrerte panel. Her er et snakk om de sammene panelene, men forskjellige måter å legge de på taket. Utenpåliggende er de klassiske panelene som monteres i festemateriell utenpå eksisterende taktekke. Disse har en kvadratmeterpris på mellom 2.500 og 4.000 kroner. Integrerte paneler erstatter taktekke der de plasseres, og ligger fordypet i det eksisterende taktekke. Slik er de mer diskré enn utenpåliggende paneler, men like effektive. Ettersom montering av integrerte panel krever at eksisterende taktekke må fjernes, er dette alternativet mer aktuelt i forbindelse med takskifte. Både utenpåliggende og integrerte paneler er mer effektive så vel som rimeligere enn solcelletakstein.
Kraftpakker og energiboder: Mindre anlegg kan kjøpes i form av solstrømpakker, eller kraftpakker, som det også kalles. Her medfølger gjerne ett eller flere solcellepaneler, batteri og eventuelt aggregat. Dette kan plasseres i en separat energibod, et lite bygg med solceller på taket, som kan plasseres ute på hyttetomta for eksempel. Kraftpakkene er som regel tilpasset 12- eller 230-volts apparater, og leveres med ulike mengde effekt. Prisene her varierer fra pakker med 110 watt til cirka 6.000 kroner og opp til langt kraftigere pakker på mellom 100.000 og 300.000 kroner. Med sistnevnte kan du bruke mikrobølgeovn, støvsuger, oppvaskmaskin og lignende - 230-volts apparater - samtidig.
Det er mange solcelleleverandører å velge mellom. Under finner du noen av de mest kjente aktørene på markedet:
Fjordkraft: Strømselskapet Fjordkraft leverer solcellepanel til eneboliger og hytter. De har 10 års produktgaranti samt en produksjonsgaranti på 25 år. Fjordkraft samarbeider med DNB. Banken tilbyr gunstige lån og nedbetalingsplaner i forbindelse med grønne el-prosjekter.
Lyse: Kraftselskapet Lyse har en gunstig prisløsning hvor selskapet kjøper overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt til det dobbelte av spotpris. Ellers rangerer de høyt på kundetilfredshet jevnt over, ifølge Norsk Kundebarometer. Produktgarantien deres er på 10 år.
Otovo: Omtaler tilgjengelige på Google viser at Otovo-kundene er fornøyde. Nettsiden deres er informativ og gir svar på spørsmål rundt solenergi og produkter. Her kan du skrive inn adressen din og få svar på om solcellepanel kan være aktuelt for din bolig. Om du bor i en del av landet de ikke dekker ennå, vil du få opp melding om det; Otovo jobber for tiden med å utvide dekningen. Garantitiden for anleggene deres er på 20 år.
2 soler: 2 Soler AS leverer og distribuerer solcellepanel, alt fra mindre solcelleløsninger egnet for camping- og hyttebruk til større prosjekter. De holder til i Flekkefjord, men leverer i hele landet. Firmaet har jevnt over gode skussmål, viser omtale tilgjengelig på kjente nettplattformer. Hør med dem direkte om garantitid, som ordnes via produsenten.
Billigere alternativer: Du får kjøpt solcellepanel til stykkpris i kjedebutikker og på nett. Dette er mest aktuelt om du tenker deg mindre, rimelige anlegg til spesifikke formål, typisk til hytter og bobil. Jula, Clas Ohlson og Biltema er eksempler på butikker som selger slike solcellepakker.
Du kan altså kjøpe deler til solcelleanlegget selv, og deretter kontakte en uavhengig montør ved behov. Men fordi tilbyderne gjerne har kvantumsrabatt på sine innkjøp, vil det ofte lønne seg å bestille pakkeløsninger fra en og samme leverandør.
Det er ikke nødvendigvis slik at de største og mest kjente tilbyderne er de beste. Bruk gjerne vår anbudsplattform her på Solsmart for å motta uforpliktende og gratis tilbud fra kvalitetssjekkede tilbydere i ditt nærområde: Her finner du et stort utvalg.
Hvor mye du får i støtte fra staten, beregnes ut fra et grunnbeløp på 7.500 kroner. Videre legges det til 1.250 kroner per kilowattpeak (full tilgjengelig kraft) anlegget ditt kan produsere. Maksbeløpet er 32.500 kroner. Du sender inn søknaden om støtte digitalt etter at anlegget er installert, og legger ved alle fakturaer tilknyttet prosjektet. For å få støtte må følgende krav være oppfylt:
Noen fylkeskommuner og kommuner gir også støtte til el-tiltak. Men du kan ikke motta støtte fra både Enova og kommunen.
Og apropos kommunen; husk å undersøke med dem om det foreligger lokal søknadsplikt der du bor. Noen steder vil du nemlig måtte sende inn en byggesøknad i forbindelse med montering av solcellepanel. Dersom det mot formodning skulle foreligge et slikt krav, vil det tilkomme en ekstra utgift i forbindelse med saksbehandlingen. Satsene her varierer, men du kan se for deg en pris på 2.000-3.000 kroner for mindre tiltak.
Kartlegg behovet ditt: For å finne ut hvor stort anlegget ditt bør være, må det være klart hvor mye strøm du har behov for. Du kan kontakte strømselskapet ditt for å få innblikk i nøyaktig hvor mye du pleier å bruke per år. Riktig dimensjonering av solcelleanlegget er viktig for å få mest mulig ut av solcelleinvesteringen. Dette kan solcellespesialistene hjelpe deg med.
Se prisen i sammenheng med kvalitet: Oftest er det slik at lavere priser korresponderer med effekt. Sett over tid vil det være effekten som gjelder dersom investeringen skal lønne seg i størst mulig grad.
Benytt en anbudstjeneste: Avgjørende for en god pris på solcelleanlegg er grundige undersøkelser og sammenligning av pristilbud. Forhør deg med minst tre aktører, er vårt råd. Glem ikke å undersøke hva som faktisk inngår i hvert av tilbudene, og bruk det du lærer til eventuelt å forhandle om prisen. Det er også lurt å be om referanser. Ved å registrere ønskene dine hos oss i Solsmart, kan du bli kontaktet av solcelleleverandører i ditt nærområde. Det er tidsbesparende, gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra strømselskapene: Gjennom plusskundeordningen kan du få fortjeneste på den strømmen du ikke bruker selv. Du selger da overskuddsstrømmen til strømselskapet ditt. Det kan gjøres enkelt via en egen app. De ulike selskapene gir deg ulike priser her, så det er verdt å sammenligne tilbudene fra flere og eventuelt bytte strømleverandør.
Tenk langsiktig: For solcellepanel er det som nevnt vanlig med produktgaranti på 10 år og en produksjonsgaranti på 25 år. Solcelleanlegg krever lite vedlikehold og holder i omtrent 30 år, eventuelt lenger. En sier gjerne at det tar i snitt 10 til 15 år før et anlegg på Sør- og Østlandet, hvor det er spesielt gode solforhold, har finansiert seg selv. Om et solcelleanlegg generelt sett vil lønne seg på sikt, er vanskelig å si sikkert. Men tendensen er at strømmen blir dyrere, noe som vil gjøre det særlig prisgunstig å produsere sin egen strøm. Et solcelleanlegg vil også være med på å øke boligens verdi - fornybar solenergi er i vinden.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg