Lurer du på hva solcellepanel koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcelleanlegg og installasjon, inkludert hva du kan spare, hvorvidt det er verdt det samt hvilke alternativer du har. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Vi begynner med å ta for oss prisen for et solcelleanlegg plassert på taket av en enebolig, et som er koblet til det elektriske systemet og det eksterne strømnettet: Inkludert prisen for installasjon vil slike prosjekter koste mellom 150.000 og 250.000 kroner - her er det med andre ord store variasjoner som går på størrelse og antall, ønsket grad av effekt, solforhold og typen solceller. Mindre solcelleanlegg til hyttebruk vil gjerne koste mellom 40.000 og 100.000 kroner. Omtrent halvparten av de oppgitte prisene utgjøres av kostnadene for installasjonen, resten er betaling for produktene.
Vi ser også priser for solcelleanlegg til hus på rundt 300.000 kroner. Til hytter finner vi priser i helt andre enden av skalaen, da det ikke kreves fullt så omfattende og store anlegg på hytter. Du kan også få ferdig monterte solcellepakker for bobiler, campingvogner og lignende, og dette behøver ikke koste mer enn noen tusenlapper.
Solcellepanel koster mellom 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter, mens solcelletakstein har en pris på mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter. Alt fra 15 til 35 solcellepaneler er innenfor normalen. Vær oppmerksom på at dette er priser ekskludert kostnader for montering og tilkobling.
For å få et nøyaktig pristilbud må du kontakte aktørene direkte. Hvor mye det potensielle solcelleanlegget ditt vil koste, kommer helt an på hvordan anlegget bør dimensjoneres hjemme hos deg. Råd og prisoverslag kan du få ved å be om en gratis befaring, og flere leverandører tilbyr også egne kalkulatorer på sine nettsider hvor du taster inn adressen din samt hvilken type takstein du har, og på denne måten får generert en omtrentlig pris. Du kan også raskt og enkelt motta flere uforpliktende pristilbud fra solcelleaktører ved hjelp av vår anbudstjeneste her på Solsmart - dette er i tillegg helt gratis.
Et solcelleanlegg består av solcellepaneler, én eller flere vekselrettere/invertere - som omdanner energien fra likestrøm til vekselstrøm slik at strømmen kan brukes til husholdningsapparater, samt montasjeutstyr og elektrisk materiell. Alt dette bør være inkludert når du bestiller et komplett solcelleanlegg.
Å installere solcellepaneler krever teknisk kompetanse, og det er ikke anbefalt å gjøre denne jobben selv. Samtidig skal alt arbeid som innebærer håndtering av elektriske komponenter utføres av sertifiserte fagfolk. Det vanligste er for øvrig at installasjon er inkludert i prisen fra leverandørene.
Installatørene stiller med nødvendig verktøy og sikringsutstyr og gjør nødvendige avtaler med elektrikere. Flere leverandører tilbyr seg også å ta jobben med å registrere anlegget hos strømnett-leverandøren din. De kan også hjelpe deg med å utforme søknaden om pengestøtte hos Enova. Videre gir de deg råd om riktig dimensjonering og plassering av akkurat ditt anlegg.
Du bør være forberedt på at det vil kunne tilkomme tilleggsutgifter, som for eksempel ekstradeler, kjøretillegg og transporttillegg. Spør gjerne installatøren om dette - be om å få et overslag for eventuelle ekstrakostnader.
Det er mulig å kjøpe solcelleanlegget separat og å velge en uavhengig montør. Fordelen med å bestille både produkter og monteringstjenestene hos samme tilbyder, er at de som regel har egne prisgunstige avtaler med utvalgte leverandører. Den totalprisen de da kan tilby deg, vil gjerne være lavere på grunn av rabattavtaler. Med mindre du finner særlig gode kampanjer og tilbud, og derfor velger å gjøre innkjøpene dine separat, vil det fort lønne seg å forholde seg til én leverandør. Mange tilbyr dessuten å foreta undersøkelser hjemme hos deg gratis, og det er vanlig å be om befaring og pristilbud fra flere - slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag og kan gjøre et godt valg.
Gratis er det også å sjekke ut de ulike leverandørenes digitale solkart. Her kan du plotte inn adressen din, undersøke solforholdene der du bor, og dermed se hvor gunstig et solcelleanlegg vil være for deg.
Prisen for et solcelleanlegg avhenger av hva slags type solceller du velger. I Norge er det vanligste å velge enten solcelleplater eller solcelletakstein:
Solcelleplater: Denne typen består av blå eller sorte plater som plasseres oppnå det eksisterende taket. Disse har en pris per kvadratmeter (pr m2) på mellom 2.500 og 3.000 kroner. Solcelleplatene avgir litt mer effekt per panel enn solcelletakstein, men solcelletaksteinen lar deg dekke en større del av takflaten med solceller.
Solcelletakstein: Solcelletakstein er solceller utformet som takstein; den legges i stedet for vanlig tak. Pris pr m2 er her 4.000 til 5.000 kroner. Om du går med tanker om å renovere taket og montere solceller, er det en fordel å utføre de to tiltakene samtidig - så sparer du penger på å plassere solceller der du ellers ville ha måttet kjøpe mer takstein. Dette alternativet blir dessuten ofte billigere enn å dekke hele taket med takstein, for deretter å montere solcellepanel over - som ved solcelleplater. Solcelletakstein er, ikke minst, kjent for å gi et pent og diskré resultat.
Mindre og mobile anlegg til å ha på taket på bobilen, campingvogna eller på hytta, kan du kjøpe i butikker som Biltema, Jula, og lignende. Slike anlegg består av ett eller to solcellepaneler, et 12-volts batteri (vanlig bilbatteri) og øvrig nødvendig utstyr som lar deg benytte solenergien til små apparater - til belysning og lading av telefonen for eksempel. Små solcelleanlegg til denne bruken kan du montere selv. De kan imidlertid ikke kobles til strømnettet, og støttes derfor ikke av Enova som gir pengestøtte til installering av solceller, men de er en praktisk, rimelig og miljøvennlig måte å sørge for grunnleggende strømforsyning.
Når man skal installere solceller, er det vanligst å bestille anlegget og installasjon fra én og samme leverandør. Her er eksempler på tre aktører du kan kontakte:
Otovo får jevnt over gode anmeldelser av forbrukerne, ifølge tilbakemeldinger tilgjengelig på kjente nettplattformer. Nettsiden deres er oversiktlig og gir god informasjon og svar på en rekke spørsmål rundt solenergi og produkter. Videre sier de seg ansvarlig for solcelleanlegget ditt i 20 år.
Firmaet holder til i Oslo, men gjennom avtaler med montørselskaper leverer de produkter og tjenester flere steder i landet. De jobber for tiden med å utvide dekningen. På nettsiden deres finner du en egen søketjeneste hvor du kan skrive inn adressen din og få opp et tilbud for akkurat ditt hus. Om du bor på en adresse de ikke dekker ennå, vil du få opp en melding om dette.
Strømselskapet Fjordkraft leverer også solcellepanel. Prisen for deres anlegg starter på cirka 45.500 kroner, når Enova-støtten er trukket fra. De har en egen avtale med DNB som gir deg mulighet for gunstige lån i forbindelse med nedbetaling på kostnader knyttet til produksjon av grønn strøm. Solcellene deres har en produktgaranti på 10 år, og en produksjonsgaranti på 25 år.
Lyse opererer i hele landet. Noe av det som tiltrekker mange ved dette selskapet, er ordningen hvor Lyse kjøper overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt til dobbel spotpris - der andre aktører gjerne speiler markedet. Salg av den strømmen du ikke bruker selv, skjer via app, og ved at denne strømmen sendes ut på strømnettet. Anleggene deres har garantitid på fem år, mens selve panelene har 10 års garanti.
Som nevnt kan du få tak i helt enkle anlegg til noen få tusenlapper. Slike får du kjøpt i utstyrsbutikker som Jula og Biltema. Du kan også gjøre et søk på nettsiden til Hyttetorget hvor det selges solcellepakker i prissjiktet over. Her kan du få en 200 watts solcellepakke og to 100 amperes AGM-batterier. Dette gir deg strøm til lys, telefonlading og andre enkle apparater som TV, pumpe og lignende.
Ved å registrere behovene dine hos oss i Solsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere i ditt lokalmiljø. På denne måten slipper du selv å bruke tid på å sitte på nettet og lete etter de beste aktørene - vi finner dem for deg.
De aktørene vi har nevnt i denne seksjonen, er blant de mest kjente på markedet for solceller. Men det er ikke nødvendigvis slik at andre, mindre kjente tilbydere utgjør noe dårligere alternativ. Hvis du skal hente inn tilbud på egen hånd, anbefaler vi at du stiller spørsmål rundt hvert enkelts produkter og tjenester, og bruk gjerne dette til å forhandle frem en avtale som passer deg.
Når du undersøker prisforskjeller hos de ulike leverandørene, er det også lurt å gå inn på anleggenes forventede levetid. Er det snakk om 25 år? Eller 40 år? Det samme gjelder garantitid: Solceller har ofte en produktgaranti på 10 år, og en produksjonsgaranti på 25 år.
For å beregne omtrent hvor mye du kan spare på å produsere egen strøm med solenergi, mot å betale et strømselskap, kan du gange den gjeldende strømprisen med antall kilowattimer (kWt) du produserer med solcelleanlegget ditt: 4.000 kWt ganget med én krone i strømpris blir 4.000 kroner spart på ett år (pris per kWt er nemlig i dag omtrent én krone inkludert strømpris, nettleie, moms og elavgift). Mindre anlegg som kan produsere mellom 600 og 1.000 kilowattimer i løpet av et år, vil da kunne gi en besparelse på mellom 600 og 1.000 kroner.
Staten ønsker å oppmuntre oss alle til å produsere egen miljøvennlig energi. Det er Enova, under Klima- og miljødepartementet, som står for utdelingen av denne økonomiske oppmuntringen. Solceller er, som Enova sier, relativt enkelt å få installert da det blant annet finnes mange tilbydere på det norske markedet. En annen fordel er at solceller kan integreres i bygningsmassen og slik erstatte fasadeplater og/eller tak. Slik minsker en behovet for materialer; energikilden er fornybar og ressursbruken går ned.
Pengestøtten søker du om via Enovas nettside, etter at anlegget er på plass og du kan dokumentere utgiftene i forbindelse med prosjektet. Hvor mye du faktisk får, beregnes ut fra et grunnbeløp på 7.500 kroner. På dette beløpet legges det til 1.250 kroner per kilowatt anlegget kan produsere, opp til maksgrensen på 20 kilowatt. Det betyr at det maksimale støttebeløpet du kan få utbetalt, er 32.500 kroner.
Det foreligger noen krav for at du skal kunne ha rett på støtte:
Om du kombinerer solcelleanlegg med andre klimavennlige tiltak, vil du kunne få flere støttebeløp, typisk el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk. Denne ordningen gjelder også om du velger å installere smart strømstyring. Smart strømstyring automatiserer strømbruken, slik at prosesser settes i gang automatisk når det er mest gunstig; lading av batteriet på elbilen, oppvarming av vannet i varmtvannstanken eller av betonggulvet på badet vil da settes i gang når strømmen er billig. Systemet lar deg redusere strømutgiftene og samtidig bidra til mindre belastning på kraftnettet.
Det er ikke bare Enova som gir tilskudd til gode el-løsninger: Noen steder utdeles det også kommunal støtte. Det er riktignok enten eller: Du mottar støtte enten fra Enova, eller fra kommunen.
Er det egentlig verdt å skaffe seg solcelleanlegg? Og er det verdt tiden din? Vel, det tar vanligvis to til fem dager å installere et solcelleanlegg, så hvis det er tiden det tar å installere anlegget som er bekymringen din, er det vel ikke så mye å lure på.
Er det verdt å skaffe seg et solcelleanlegg på lang sikt? Først og fremst kan det være greit å vite at gjennom sommermånedene vil et solcelleanlegg på en bolig kunne stå for hele strømforsyningen. Men med de (ennå begrensede) teknologiske mulighetene vi har i dag, er solcelleanlegg ment å supplere strømmen fra strømnettet; forbruket vårt er foreløpig for høyt til at vi utelukkende kan bruke solen som energikilde gjennom hele året. Vi snakker gjerne om 15 til 20 prosent grønn strøm fordelt over et år.
En bekymring - eller fordom - er at det ikke er gode nok solforhold i Norge til at det er verdt å skaffe seg solcellepanel. Sannheten er at solceller faktisk fungerer best i minus fem grader. Ved denne temperaturen er varmetapet senket, uten at det går på bekostning av andre prosesser som ikke liker kulde. Videre kan anlegget nyttiggjøre seg av solstrålingen selv når det er overskyet, samtidig som snø gir refleksjoner som øker mengden solstråler som treffer panelene. Selv om solen ikke er like sterk her oppe som i sørligere strøk, er sommerdagene våre lange.
Sørvendte paneler som befinner seg på Sør- og Østlandet, er best egnet for strømproduksjon, men også på Vestlandet og i Nord-Norge vil et solcelleanlegg kunne være verdt pengene dine. En sier gjerne at det tar i snitt 10 til 15 år før et anlegg på Sør- og Østlandet har finansiert seg selv.
Om et solcelleanlegget generelt sett vil lønne seg på sikt, er umulig å si sikkert. Tendensen er likevel at strømmen blir dyrere og at du vil tjene på å produsere din egen - Statnett forutser for eksempel at strømprisene vil stige med omtrent fire prosent hvert år fram mot 2030. Det er også forventet at tilbakebetalingstiden vil synke i årene som kommer fordi solcelleanleggenes effektivitet øker, og fordi prisen har sunket de siste 10 årene.
Glem heller ikke at et solcelleanlegg tilknyttet eiendommen din vil øke boligens verdi. Det satses altså på solenergi både her til lands og globalt, og sammen med vindkraft regnes det med at solen vil bli (frem)tidenes strømkilde - miljøvennlig og fornybar som den er.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg