Lurer du på hva solcellepanel for hytte koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcelleanlegg, hvilke muligheter du har samt hvorvidt det er verdt å ha solcellepanel på hytta. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Vi skal begynne med å se på tre scenarioer og noen tilhørende priseksempler, hvor prisene inkluderer alt av produkter, utstyr og arbeid:
En liten hytte i skogen: La oss si at du har arvet en enkel trehytte. Den er ikke koblet til strømnettet (så du slipper å betale nettleie). Likevel skulle du gjerne hatt litt strøm, nok til belysning. Og litt så du kan lade mobiltelefonen. Og litt til så du kan bruke den lille tv-en, den med en spenning på 12 volt. Så hva trenger du? En 200-watts solstrømpakke til omtrent 10.000 kroner, egnet for 12-voltsapparater. Den består av ett solcellepanel med høy virkningsgrad og to solcellebatterier for lagring av strøm, og kan festes til hytteveggen på en diskré måte. Siden hytta di ikke er koblet til strømnettet, vil du ikke ha krav på økonomisk støtte fra staten.
En middels stor fjordhytte: Enova gir økonomisk støtte til el-tiltak på hytter under forutsetning at de er koblet på strømnettet. Heldigvis betaler du nettleien din, så tilkoblingen er i orden. Og nå kunne du tenke deg å øke komforten på hytta di ved fjorden. Men du ønsker å unngå de dyre strømprisene og aller helst benytte en fornybar energikilde, en som ikke krever inngrep i det naturskjønne området rundt hytta. Hva er løsningen her? Solcellepaneler på taket! Prislappen havner sannsynligvis et sted mellom 70.000 og 150.000 kroner, avhengig av størrelsen på anlegget, type solceller og leverandør, samt hvor komplisert monteringsjobben blir. Om sommeren vil du da, om du lever litt sparsommelig, kunne klare deg på den grønne strømmen alene.
En stor fjellhytte: Kanskje bor du i en trang leilighet i bysentrum, og når du kommer opp på fjellet, vil du ha plass til en stor TV, spotter som gir godt lys inne, et kjøkken med plass til en romslig komfyr, og et bad med behagelig trykk i dusjen. Du er koblet til strømnettet, men tanken om å produsere egen, grønn strøm på en økonomisk og moderne måte frister. Her trenger du en løsning for solceller tilsvarende en for enebolig. Så du kjøper solcelleanlegg til hyttetaket og betaler 200.000 kroner. Men fordi du får igjen penger fra Enova, ender sluttsummen for anlegget nærmere 175.000 kroner. Fra nå av produserer du all den strømmen du trenger til fjellhytta selv, når sommeren er solrik, mens veksling over til strømnettet om vinteren gjør hyttelivet behagelig også når sola så vidt titter frem.
Ekskludert statlig støtte kan et lite solcelleanlegg til hyttebruk oftest koste mellom 35.000 og 40.000 kroner, men det kan like gjerne koste opp mot mellom 150.000 og 250.000 kroner, som er det vanlige prisspennet for helårsboliger- eller mer.
Fordelen ved å betale for strøm via strømnettet samtidig som du produserer kortreist strøm selv, er at de to systemene automatisk vil veksle mellom strømmen fra solcellene og strømmen fra strømselskapet ditt. På den måten sikrer du jevn tilgang på strøm - som særlig er fordelaktig i de minst solrike månedene desember, januar og februar. Selv som solcelleanleggene ikke får produsert like mye i løpet av korte vinterdager, fungerer teknologien selv når det er kaldt og overskyet. Faktisk trives solcellene aller best når det er minus fem grader ute, og de produserer elektrisitet selv om det er overskyet. I tillegg reflekterer snø solstrålene og gjør at en større mengde energi treffer panelene. Og når de lange sommerdagene og den høye solen er tilbake, er effekten høy - også sammenlignet med land i sørligere strøk.
Installasjonsgebyret utgjør omtrent halvparten av kostnadene for solcellepanel. Det inngår vanligvis i pristilbudet fra leverandøren. Inkludert er gjerne også festemateriell. For øvrig er det ikke helt uvanlig at prisene oppgis med Enova-støtten trukket fra - men dette er i så fall tydelig markert.
Dersom det kreves annet teknisk arbeid i forbindelse med monteringen, vil dette naturlig nok ikke være inkludert i prisen for solcelleanlegget. Det gjelder for eksempel dersom du ønsker å koble skogshytta di til strømnettet.
Før du handler, kan du gjerne benytte deg av solcellekalkulatorer, som ofte er tilgjengelig på de ulike solcelleleverandørenes nettsider: Her kan du plotte inn adressen din og få svar på om stedet du bor på egner seg for solcellepanel. Du får også opp hvor mange paneler du burde gå for, hvor mye strøm de vil produsere i løpet av et år, samt en totalpris og eventuelt et tall på hvor mye du vil kunne spare i måneden på egen el-produksjon. Dette er riktignok kun et overslag, og for konkrete priser må du som regel kontakte selskapene direkte. De aller fleste tilbyr dessuten gratis befaring, som gir en god mulighet til å hente inn pristilbud fra flere, samt råd om plassering av paneler og dimensjonering av anlegget.
Om sommeren er det stor sannsynlighet for at solcelleanlegget ditt vil kunne produsere mer strøm enn du får brukt opp selv. Dersom du er tilkoblet strømnettet, vil du da kunne sende denne ekstrastrømmen videre. Dette gjør du i en egen app som du får tilgang til gjennom en avtale med strømselskapet ditt: Plusskunde-avtalen lar deg selge strøm til strømleverandøren, til en pris som speiler markedet.
Solcelletakstein: Disse fungerer som - og ser ut som - takstein, og de må altså legges som et nytt tak. Solcelletakstein koster omtrent 3.500-4.000 kroner per kvadratmeter inkludert montering. Fordelen er at om du skal bygge ny hytte eller renovere taket på den gamle, vil du slippe utgifter til takstein der du plasserer solcellene. Og takstein koster tross alt omtrent 2.000-2.500 per kvadratmeter.
Solcellepanel/solcelleplater: Denne typen består av blå eller sorte plater som plasseres oppnå det eksisterende taket. Disse har en pris per kvadratmeter (pr m2) på mellom 2.500 og 3.000 kroner. Solcelleplatene avgir litt mer effekt per panel enn solcelletakstein, men solcelletaksteinen lar deg dekke en større del av takflaten med solceller.
Solceller kan festes til hyttetaket, til veggen eller på et frittstående stativ. Det selges også egne energiboder med et eller to solcellepaneler på taket - små bygg, med batteri og/eller aggregat inni. Disse har begrenset kapasitet, men kan holde til grunnleggende strømbehov på en liten hytte.
Under finner du noen av de mest kjente aktørene på markedet for solcellepanel:
Fjordkraft: Strømselskapet Fjordkraft leverer solcellepanel til hytter. Med Enova-støtten trukket fra, kan du få et Fjordkraft-anlegg fra 45.500 kroner og oppover. Montering er da inkludert i prisen, det samme gjelder produktgaranti på 10 år og produksjonsgaranti på 25 år. De tilbyr videre tilrettelagt finansiering gjennom avtale med DNB. Banken tilbyr gunstige lån i forbindelse med grønne el-prosjekter.
Lyse: Trekkplasteret til Lyse er en ordning hvor selskapet kjøper overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt til det dobbelte av spotpris. De scorer jevnt over høyt på kundetilfredshet, i følge Norsk Kundebarometer. Produktgarantien deres er på 10 år. For øvrig er Lyse Norges sjette største produsent av vannkraft.
Otovo: Otovo får jevnt over gode anmeldelser av forbrukerne, ifølge tilbakemeldinger tilgjengelig på kjente nettplattformer. Garantitiden deres er på 20 år. Videre gir nettsiden deres god informasjon om solenergi. De har også en søketjeneste hvor du kan skrive inn adresse din og få opp et tilbud for en spesifikk adresse. Om hytta di befinner seg på et sted de ikke dekker ennå, vil du få opp en melding om dette; Otovo jobber for tiden med å utvide dekningen sin.
Nortekk: Som selskap får Nortekk Entreprenør AS gode tilbakemeldinger fra kundene sine, ifølge søk på kjente nettplattformer. Dette er en taktekkerbedrift - et av de ledende i landet - med snart 40 års erfaring. De er spesialister innen solcellepanel på tak i kombinasjon med nytt tak eller restaurering av gammelt tak. De har 15 års garanti på solcellene de leverer. De fleste solcelleanleggene fra Nortekk ligger et sted på mellom 100.000 og 200.000 kroner - som alltid avhengig av størrelse og takets kompleksitet.
Hyttetorget: Hyttetorget er totalleverandør av utstyr til hytter, hvor du får tak i alt fra vann- og avløpsløsninger til solcellepanel. De rangerer høyt hos kundene sine, ifølge Google. Stykkprisen for solcellepanelene deres varierer fra cirka 1.000 (cirka 80 watt) og opp til 4.500 kroner (400 watt). Hyttetorget har også løsning for energiforsyning i form av egne kraftpakker, til for eksempel 12 og 230 volts apparater. Ny solcelle- og batteriteknologi gjør at du kan bruke elektriske apparater og strømkrevende utstyr også på hytta. Lagring av strøm på oppladbare batterier, i en batteribank, gjør at det elektriske kan stå klart til bruk når du ankommer.
Hyttebutikken: Også Hyttebutikken selger alt du trenger til hytta, inkludert solceller, batteri og lader. De får jevnt over gode anmeldelser. De værbestandige solcellepanelene deres selges til en stykkpris på mellom 4.000 og 6.000 kroner (120 - 250 watt).
Andre tilbydere: Det er mulig å kjøpe separate og billigere solcellepaneler i nettbutikker og kjedebutikker som Kjell & Company, Felleskjøpet og Jula, blant andre. Det finnes også mindre kjente aktører der ute, som kan være like aktuelle å forhøre seg med som de vi har listet opp ovenfor. Bruk gjerne Solsmart for å motta uforpliktende og gratis tilbud fra aktører som er plukket ut fra vår store, kvalitetssikrede database.
Det statlige organet Enova, som ligger under Klima- og miljødepartementet, gir økonomisk støtte til solcelleanlegg både for boliger og fritidsboliger. Det maksimale støttebeløpet er nå økt og du kan få så mye som 32.500 kroner. Hvor mye du får, beregnes ut fra et grunnbeløp på 7.500 kroner. Videre legges det til 1.250 kroner per kilowattpeak (tilgjengelig makseffekt) - jo høyere kapasitet anlegget har, jo mer får du i støtte.
Vær klar over at visse krav må oppfylles for at du skal kunne ha rett på denne støtten. De generelle kravene for Enova-støtte lyder som følger:
Du sender inn søknaden om støtte digitalt etter at anlegget er installert, og legger ved alle aktuelle fakturaer.
For øvrig kan du få mer penger tilbake hvis du kombinerer solcelleanlegget med andre energitiltak, som for eksempel solfangere eller smart strømstyring. Solfangere knyttes opp til system for vannbåren varme der solceller kobles til det elektriske anlegget; de brukes for å varme opp tappevann i tillegg til eventuelt å varme opp vann i radiatorer og rør i gulvet for gulvvarme.Smart strømstrying, som du typisk har oversikt over i en egen app, automatiserer strømbruken slik at prosesser settes i gang når strømprisen er lav. Dette kan gjelde lading av elbiler eller varmeovner. På denne måten avlastes og strømnettet i perioder hvor det er gunstig. Dette regnes av staten som fornuftige el-tiltak, og det tilrettelegges derfor for at vi som privatpersoner skal kunne anlegge slike systemer. Dette gjelder også el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk.
Noen fylkeskommuner og kommuner støtter både offentlige og private el-tiltak som solcelleanlegg. Men har du allerede mottatt støtte fra Enova, får du ikke støtte fra kommunen, og motsatt.
Husk alltid å undersøke om det foreligger lokal søknadsplikt i den kommunen hvor huset eller hytta di befinner seg; noen steder vil du nemlig måtte sende inn en byggesøknad i forbindelse med montering av solcellepanel. Dersom det mot formodning skulle foreligge et slikt krav, vil det tilkomme en ekstra utgift i forbindelse med saksbehandlingen. Satsene her varierer, men du kan se for deg en pris på 2.000-3.000 kroner for mindre tiltak.
Kartlegg: Et middels stort solanlegg produserer typisk rundt 3.000 kilowattimer (kwt) i året, og mindre anlegg mellom 700 og 1.000 kwt årlig. Ved å lese av hvor mye strøm du faktisk bruker på hytta, kan du finne ut hvor stort solcelleanlegg du trenger. Riktig dimensjonering av anlegget i forhold til energibruk og størrelsen på hytta er viktig for å få mest mulig ut av solcelleinvesteringen. Plassering og vinkling av panelene likeså: Vend dem mot sør i så stor grad som mulig.
Sammenlign flere solcelleleverandører: I denne artikkelen har vi nevnt noen av de mest kjente aktørene innen solvarme, men det er ikke alltid de største som er de beste. Noe av det viktigste du kan gjøre når du skal kjøpe solcellepanel er å sammenligne pristilbud, undersøke hva som inngår i hvert av dem, og eventuelt forhandle om prisen. Be gjerne om referanser. Ved å registrere informasjonen din hos oss i Solsmart kan du bli kontaktet av tilbydere av solfangere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss hjelpe deg å gjøre et godt valg.
Velg strømselskap med omhu: Gjennom plusskundeordningen kan du få fortjeneste på den strømmen du ikke bruker selv. Du selger den til strømselskapet ditt via en egen app. Selskapene gir deg ulike priser her, så det er verdt å sammenligne tilbudene fra flere og eventuelt bytte strømleverandør.
Ha fokus på kvalitet: Du bør ta med i prisbetraktningene dine at prisnivået som en hovedregel korresponderer med anleggets effekt - og på sikt er det effekten som gjelder dersom investeringen skal lønne seg; bedre kvalitet på solcellene betyr bedre høyere avkastning på strømmen.
Tenk pris i et lengre tidsperspektiv: For solcellepanel er det vanlig med produktgaranti på 10 år og en produksjonsgaranti på 25 år, men dette vil variere. Solcelleanlegg krever lite vedlikehold og har anslagsvis en levetid på mellom 30 og 40 år. En sier gjerne at det tar i snitt 10 til 15 år før et anlegg på Sør- og Østlandet, hvor det er særlig gode solforhold, har finansiert seg selv. Dette gjelder imidlertid solcelleanlegg på helårsboliger, og det vil naturlig nok ta lengre tid å nedbetale et anlegg på hytta da strømbesparingen blir mindre. Om et solcelleanlegg vil lønne seg på sikt, kan ikke sies sikkert. Men tendensen er at strømmen blir dyrere, noe som vil gjøre det særlig prisgunstig å produsere sin egen strøm, for ikke å snakke om fordelene med tanke på den globale energirevolusjonen.
Hvor mye du kan spare? Gang den gjeldende strømprisen med antall kilowattimer det aktuelle anlegget kan produsere i året: Dette tallet vil gi deg en idé om det - fra 700 til 3.000 kroner i året er mulig. Glem heller ikke at et solcelleanlegg vil være med på å øke hyttas verdi ved et eventuelt salg.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg